Tri agencije Ujedinjenih nacija zadužene za pitanja ishrane izdale su juče zajedničko saopštenje u kojem apeluju „za brzo i koordinisano“ delovanje na svetskom nivou da bi se izbegla kriza u hrani većih razmera.


U zajedničkom saopštenju šefovi Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) i Svetskog programa za hranu (WFP) upozorili su da nagli skok cena hrane poslednjih meseci preti da još više oteža život desetine miliona ljudi.

Velika suša u SAD, glavnom izvozniku kukuruza, soje i žita, doprinela je rastu cena hrane poslednjih meseci. Tri agencije UN pozvale su siromašnije zemlje da povećaju pomoć malim poljoprivrednicima i pomoć u hrani majkama i deci.

„Situacija na svetskim tržištima hrane, obeležena jakim porastom cene kukuruza, žita i soje, izaziva strahovanje da se ne ponovi kriza hrane iz 2007-2008. godine“, ocenila su tri zvaničnika u apelu.

Oni su istakli da treba delovati bez odlaganja da bi se izbeglo da cenovni šokovi na donesu katastrofu koja će pogoditi desetine miliona ljudi narednih meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari