Veselj Saliji, mladi slikar sa „filozofijom života“: Inspiracija mi je društvo kojim sam okružen 1

Slikar Veselj Saliji, učenik je IV razreda gimnazije u Kosovskoj Kamenici, a iza sebe već ima brojne nagrade.

Voli da spaja discipline, društvene nauke poput sociologije i filozofije koje su neizbežan deo njegovog stvaranja. Iako kaže da se još uvek gradi sagledavajući društvo, on pokušava da ga predstavi na sebi svojstven način.

„Moja najveća inspiracija je društvo kojim sam okružen. Moja prva samostalna izložba – ’Portreti’ (2019) predstavlja portret društva. ’Anomija’ (2021), bazirana je isto na toj temi – nesklad u samom društvu“, pojašnjava.

Godinu dana ranije imao je još jednu samostalnu izložbu – “Iza melanholije”, kao i izložbu fotografija “Sa ulice”, a učestvovao je i na grupnoj izložbi projektata “Korak u nauku” (2020).

Osvojio je drugo mesto na međunarodnom takmičenju kaligrafije „Konkurs Kalligrafii RC Milanskogo universiteta” (2020).

NJegovi radovi su kritika okruženja, ali ona nije primarna, jer pored toga pokušava da nađe svoj autentični likovni opus koji bi to spojio.

Likovnu umetnost otkrio je rano, osnovnoj školi. Nakon toga u Kamenici se otvorilo Kulturno sklonište „Krik“, NVO koja se između ostalog bavi i umetnošću.

Saliji se učlanio u „Krik“ i posvetio radu, okružen njegovim profesorima od kojih su većina umetnici, vajari, slikari. Saliji je krajem osnovne škole prvi put izlagao svoja dela u prostorijama „Krika“, a potom, dok je bio srednjoškolac, usledila je izložba i u Kosovskoj Mitrovici.

Preko škole je saznao za Istraživačku stanicu „Petnica“, za čiji se seminar za dizajn prijavio i bio primljen.

Saliji se trenutno uveliko sprema za prijemni za fakultet.

„Planiram da upišem Primenjene umetnosti u Beogradu, pored toga sam imao i intervjue za studije u inostranstuvu, pa i o tome razmišljam. U inostranstvu postoje univerziteti na kojima bih voleo da studiram. Takođe bih voleo da upišem dizajn. Naravno, slikarstvo jeste moja najveća ljubav, ali dizajn sam otkrio u Petnici, dosta toga i stvarao, pa mi je to trenutno aktuelno. Možda da prvo završim dizajn, pa da upišem master na slikarstu, a možda i doktorske da spojim“, promišlja Veselj Saliji.

Veselj Saliji je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari