Više od 700 Leskovčana podnelo prigovore zbog nepreduzimanja mera za unapređenje kvaliteta vazduha 1Foto: wikipedia

Više od 700 Leskovčana podnelo je prigovore na rad Gradske uprave Leskovca, jer nije preduzela adekvatne mere u unapređenju kvaliteta vazduha, saopštili su iz Udruženja Tim 42.

U prethodnih šest meseci članovi i volonteri Tima 42 sproveli su niz aktivnosti koje su imale za cilj unapređenje prilično loše situacije u oblasti kvaliteta vazduha na teritoriji grada Leskovca.

„Kroz sprovođenje javnih događaja, informativne kampanje i pokretanja građanske inicijative, građanima i građankama Leskovca pružene su nedostajuće informacije, ali i edukacija i mogućnosti da se aktivno uključe u ovu inicijativu“, ističu iz ovog Udruženja.

Kako navode, više od 5.500 Leskovčana potpisalo je peticiju za uvođenje merenja koncentracije suspendovanih PM10 i PM2.5 čestica, ugljen monoksida i prizemnog ozona u Leskovcu kao i blagovremeno objavljivanje rezultata merenja kvaliteta vazduha u Leskovcu.

„Ove aktivnosti su već donele neke prve rezultate – u Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Leskovca za 2022. godinu uvedena su indikativna merenja PM čestica na teritoriji grada. Prvi put od kada se kvalitet vazduha meri u Leskovcu“, ističu.

Iz skupštine grada, naglašavaju iz ovog udruženja, dobili su obaveštenje da će se javna rasprava o ovom problemu održati u okviru rasprave o Planu razvoja grada.

„S obzirom da predstavnici organizacije učestvuju u procesu izrade ovog dokumenta, pratićemo ovaj proces i blagovremeno pozvati javnost da da svoje komentare i iznese svoje mišljenje o problemu ali i potencijalnim rešenjima za zagađenje koje godinama unazad narušava kvalitet vazduha u našem gradu“, poručuju iz Tima 42.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari