Više od polovine mladih u Srbiji od 25. do 34. godine živi sa roditeljima 1Foto: D. L.

Učesnici Foruma „Kako mladi da se osamostale“ su danas u Beogradu ocenili da je za mlade u Srbiji lakše otići nego naći u svojoj državi kvalitetan posao, koji je preduslov za njihovo stambeno rešenje i zvanično osamostaljenje.

Kordinatorka Centra za omladinski rad Dajna Marinković je rekla da postoji razlika između mladih sa visokim i srednjim obrazovanjem. Dok fakultetski obrazovani, prema njoj, opravdano očekuju po završetku studija kvalitetan posao, srednje obrazovani su fleksibilniji i znaju da je potrebno besplatno da rade, volontiraju, kako bi našli bolji posao.

„Na primer u IT industriji nema dovoljno radne snage, kvalifikovane radne snage, jer čak i ono što se uči na fakultetima ne odgovara potrebama poslodavaca i onda mlada osoba mora da uči dodatno kroz različite kurseve, obuke koje se opet plaćaju“, rekla je Marinković.

Marko Stanković iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) istakao je da teza „uvek ima mesta za mlade“ jeste tačna ali je pitanje pod kojim uslovima. Da je tačna ukoliko ne biraju visinu primanja i stopu u kojoj su se recimo školovali za to. Ipak, naglasio je da je mladima iz manjih mesta i pod ovakvim uslovima izuzetno teško naći posao.

„Mladi su svesni da pored toga što uče, studiraju je potrebno i da uče neki strani jezik i da volontiraju, da imaju praksu i da će im to pomoći kasnije u pronalasku posla, ali je pitanje da li mlada osoba sa 18 godina pored toga što uči fakultet, ima odgovarajući način razmišlanja da zna šta će da radi sa 23, 24 godine. Moramo biti svesni toga da i država i zajednica treba da podrži te mlade ljude“, istakao je Stanković.

Dodao je da je stambeno tržište jako nezahvalno za mlade i da su svesni da je kredit jedini način dolaska do stana, osim ako nemaju nešto nasleđeno, što zahteva radno iskustvo i pristojnu platu za šta je potrebno vreme. Kao soluciju naveo je državne subvancije pri kupovini kao u susednim zamljama što se mogu videti.

Predsednik sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Beograda Marko Perić smatra da nova zakonska regulativa o zapošljavanju, ne ide u korist mladih već poslodavaca.

„Najavljeno je da će lakše cela ta procedura zapošljavanja da se obavi, međutim lakše će biti poslodavcu a ne radniku da se taj odnos uspostavi. Takođe čini mi se da je jedan od motiva tog zakona da se dodatno uprosti zapošljavanje stranih radnika, deluje mi pogotovo na građevini“, naveo je on.

Perić je ocenio da su radna mesta u državnom sektoru povoljna za mlade zbog dobrih radnih uslova, za koje su se sindikati svojim zalaganje izborili.  Državni projekat Moja prva plata, iako najavljen kao pomoć mladima, polovično je odrađen i samo pokazuje da će u budućnosti biti tretirani kao jeftina radna snaga.

Više od polovine mladih u Srbiji od 25. do 34. godine živi sa roditeljima 2

Učesnici Foruma su se složili da postoji veliki nedostatak u razumevanju, interesovanju ali i načinu informisanja kod mladih o njihovnim zakonskim radnim pravima i čitanju potpisanog ugovora ako uopšte i postoji.

Koosnivačica Centra za istraživanje javnih politika Branka Anđelković je rekla da su naši radnici na platformama relativno dobro plaćeni, da su ili veoma digitalno pismeni ili da se dobro snalaze na internetu, da imaju socijalne veštine koje su tražene, ali da je problematično što ili nemaju ili ne znaju kakva prava imaju posebno u Srbiji gde ova grana rada nije prepoznata.

„Sada je teže ući na to tržište nego pre virusa korona, znači ako ste vi bili platformski radnik 2019. godine vi biste mnogo lakše dobili taj svoj prvi posao. Sada je to mnogo teže jer se globalna ekonomija usporila i vi se sve vreme takmičite sa nekim ko je globalni radnik iz neke druge zemlje, ono što je naša velika prednost je cena za kvalitet rada“, izjavila je Anđelković.

Dodala je da povodom najave da će biti poreske olakšice za mlade, mora se imati u vidu da postoji opasnost da stariji ljudi izgube posao jer je poslodavcima jeftinije da zaposle mlade i da to nije pravično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari