Viši sud u Nišu po drugi put vratio na doradu optužnicu podignutu zbog ubistva porodice Đokić 1Foto: Sajt Osnovnog suda u Nišu

Viši sud u Nišu po drugi put je odbio da potvrdi optužnicu koju je protiv Gorana Džonića i njegovog sina Stefana podnelo Više javno tužilaštvo, a zbog brutalnog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, u noći između 26. i 27. septembra prošle godine, u ataru aleksinačkog sela Moravac.

Branilac Stefana Džonića, advokat Filip Domazet kazao je da je optužnica vraćena Višem javnom tužilaštvu “radi izvođenja novih dokaza koji bi trebali da potkrepe optužbu protiv Stefana i njegovog oca”.

Zbog toga je za 14. juli zakazano ponovno saslušanje Gorana i Stefana Džonića, kazao je on.

Domazet je ponovio da tužilaštvo nema nikakve dokaze protiv njegovog klijenta, koji je kao pripadnik Vojske Srbije u vreme ubistva bio na poslu u Kopnenoj zoni bezbednosti.

On je dodao da “nema dokaza” ni da je Stefan pomagao ocu u izvršenju dela.

Više javno tužilaštvo prvi put je podnelo na potvrdu Višem sudu optužnicu protiv oca i sina 7. aprila ove godine, ali je ona vraćena zbog “nejasnoća u utvrđenom činjeničnom stanju”.

Advokat Domazet je tada kazao da je, prema nezvaničnim informacijama, ključni razlog zbog kojeg je optužnica vraćena na formalnu doradu što Viši sud “nije prihvatio da je Stefan izvršio krivično delo pomaganja u izvršenju teškog ubistva”.

“Optužnica jeste u fazi formalnog, a ne meritornog ispitivanja, ali u ovoj fazi se ispituje i da li se radi o krivičnom delu i kom. Pomaganje u izvršenju dela mora biti konkretno, a to svakako nije ‘stavljanje na raspolaganje njegove kuće ocu Goranu’, koja se uzgred nalazi na očevom placu, pa mu je pristupačna”, rekao je on tada.

Tužilaštvo je dopunjenu optužnicu ponovo podnelo 9. maja.

Viši sud u Nišu po drugi put vratio na doradu optužnicu podignutu zbog ubistva porodice Đokić 2
Porodica Đokić: Foto privatna arhiva

Prvooptuženom Goranu Džoniću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Njegov sin Stefan je okrivljen za krivično delo pomaganja u izvršenju teškog ubistva, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Krivični zakonik, inače, propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Svi dokazi u istrazi, po dostupnim podcima, ukazuju da je u ubistvu neposredno učestvovao samo prvooptuženi, a da je motiv koristoljublje.

Tela Gorana (57) i Gordane Đokić (56), kao i njihove ćerke Lidije (25), pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari