Vlada i dalje osporava tužbu porodica ubijenih gardista 1Foto: Stanislav Miljoković

Vlada Srbije nastavila je da pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu osporava tužbu porodica ubijenih gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, koji su pod još nerazjašnjenim okolnostima, ubijeni 5. oktobra 2004. u vojnom objektu Karaš na Topčideru.

Prema informacijama našeg lista, reč je o odgovoru na podnesak grupe advokata koja zastupa porodice ubijenih gardista, u kojem se navodi da je Ustavni sud Srbije utvrdio sve činjenice u vezi sa ovim slučajem, odnosno da je povređeno pravo Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića na život, da skoro da i nije bilo istrage, da je bila fingirana, nezakonita i neefikasna. Advokati porodica ubijenih gardista žalili su se Evropskom sudu zbog oslobađajuće presude Okružnog suda u Beogradu koji je našao da bivši vojni istražni sudija Vuk Tufegžić nije kriv za klevetu kojom je povredio ugled ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića.

– Koliko je tadašnji vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić radio po zakonu i koliko je vojna istraga efikasno sprovedena najbolje pokazuje to što ih je sankcionisao Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, koji je dosudio možda najveću naknadu nematerijalne štete zbog nedelotvorne i nezakonite istrage u ovom slučaju – rekao je advokat Predrag Savić, koji zastupa porodice ubijenih gardista, i dodao da je reč o sumi od 5.000 evra, što je nezapamćeno u dosadašnjoj praksi Evropskog suda.

Punomoćnici gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića smatraju da bi radi rasvetljavanja okolnosti njihove pogibije trebalo saslušati i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, ali i njegovog tadašnjeg savetnika Vuka Jeremića. Tadić treba da bude saslušan o tome „kako je njegov kabinet prvi iz lanca komandovanja saznao za ubistvo gardista u Topčideru“, a zatim i Jeremića, pošto je tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga tvrdio da ga je o tragediji u Topčideru obavestio upravo Jeremić. Advokati Olgica Batić, Predrag Savić i Aleksandar Đurić traže i ispitivanje penzionisanog generala Aleksandra Dimitrijevića, nekadašnjeg prvog čoveka vojne bezbednosti, o tome ko mu je naređivao da daje iskaze suprotne nalazima Komisije koju je formirao Vrhovni savet odbrane i o njegovim saznanjima o tome ko je nedozvoljeno boravio u tajnom objektu Karaš u Topčideru, kao i saslušanje doskorašnjeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića u vezi sa izjavama medijima „da su neka lica u kasarni Topčider bila povezana sa haškim beguncima“.

Ipak, advokat Savić kaže za naš list da iz Višeg tužilaštva ni posle skoro tri meseca od tog predloga „nema nikakvog odgovora“ i da je slučaj i dalje u fazi istrage.

Veštačenja

Za ovih 12 godina od ubistva gardista čak tri nezavisna veštačenja su pokazala da je samoubistvo u ovom slučaju isključeno. Samo je vojna komisija ostala pri stavu da je reč o ubistvu i samoubistvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari