Vlada Vojvodine: Dodeljeni ugovori vredni 54 miliona dinara za kupovinu kuća u vlasništvu žena 1Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić uručio je danas u Novom Sadu 30 ugovora ženama − učesnicama konkursa za dodelu bespovratnih sredstava porodicama na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu nekretnine, u vrednosti od 54 miliona dinara.

Ciljevi konkursa su unapređenje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje, prevazilaženje neravnopravnosti u vlasničkoj strukturi u odnosu na muškarce i rešavanje stambenog pitanja.

Pravo učešća imale su bračne i vanbračne zajednice, kao i jednoroditeljske porodice – samohrane majke koje nemaju stambeni prostor u svom vlasništvu ili suvlasništvu.

„Žene su u našem društvu suočene sa brojnim izazovima, posebno kada je reč o sticanju imovine i finansijske nezavisnosti. Prema istraživanju Republičkog geodetskog zavoda, samo 25 odsto ukupne imovine u Srbiji pripada ženama, a svega šest odsto žena su vlasnice nekretnina. Ovaj program pruža priliku da se te prepreke prevaziđu i da se ženama omogući siguran korak ka sopstvenom domu“, naglasio je Vuletić.

Resorni sekretar je istakao da ovaj program donosi širu društvenu korist, jer se jačanjem uloge žena doprinosi raznolikosti u našim zajednicama, promoviše ekonomski rast i stvara pozitivan ambijent za buduće generacije.

Vlada Vojvodine: Dodeljeni ugovori vredni 54 miliona dinara za kupovinu kuća u vlasništvu žena 2
Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, počevši od 2022. godine, do sada je četiri puta raspisivao ovaj konkurs putem kojeg je 106 žena, od kojih 49 samohranih majki, ostvarilo vlasništvo nad nekretninom.

U tom periodu za ovu namenu je ukupno utrošeno 172 miliona dinara.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari