Vladika Isihije: Novi Valjevac 1Foto: Milan Andrić

Iako u Crnoj Gori mnogima nije jasno zašto crkveni raspored ustoličenja nije počeo od Cetinja, gde će naslednik pokojnog mitropolita Amfilohija biti uveden u tron tek početkom septembra, Eparhija valjevska je prošle nedelje zvanično dobila novog episkopa – Isihija (Rogića).

On je na poslednjem majskom Saboru SPC dobio na upravu eparhiju koja je samo u 20. veku dala osam vladika i u čijim manastirima počivaju dvojica vodećih pravoslavnih bogoslova i duhovnika – svetitelja: vladiku Nikolaja (Velimirovića) i arhimandrita Justina (Popovića), što su istakli svi besednici na ustoličenju.

Ovaj događaj sabrao je u Valjevu uoči Vidovdana dvadesetak srpskih arhijereja sa patrijarhom Porfirijem na čelu, predstavnike Vlade Srbije, Vojske, Policije, lokalnih vlasti, naroda.

Vladika Isihije rođen je 1965. u Moskvi i „prvo je diplomatsko dete“ među episkopima SPC, što je na svečanom ručku ponosno istakao šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Odrastao je između Beograda, Moskve, Pekinga, Ranguna, Kartuma i Vašingtona.

Završio srednju Dizajnersku srednju školu u Beogradu, a potom studirao psihologiju u Vašingtonu, Filozofski fakulteti Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Govori engleski i ruski jezik. Monaški život začeo je u manastiru Kovilju, čiji je iguman postao 2014, a četiri godine kasnije Sabor ga je izabrao za vikara Eparhije bačke.

– Kad sam, pre tri godine izabran i udostojen da uzmem na sebe „jevanđelski jaram i arhijerejsko dostojanstvo“ imao sam retku čast i blagoslov ne toliko da učestvujem i pomažem, nego mnogo više od toga, da se privijem skutima opitnog i bogomudrog oca i učitelja, vladike bačkog Irineja – naglasio je pristupnoj besedi vladika Isihije, koji pripada istoj duhovnoj školi kao i patrijarh Porfirije i još trojica na ustoličenju prisutnih episkopa.

On je u Valjevu nasledio pokojnog vladiku Milutina (Kneževića), kome je služio opelo i sve parastose.

Uz njegovih čestih dolazaka u ovaj kraj proteklih meseci mnogi su zaključili da vladika bački ima „planove“ i sa ovim svojih duhovnim čedom i pre nego što su to potvrdile odluke majskog Sabora.

Što se tiče crkvene prakse da se za episkope u Valjevu biraju ljudi iz ovog kraja, patrijarh Porfirije objasnio je u Valjevu da je „biti Valjevac dato i zadato“ i da „nije lokalno ograničeno“, a čulo se i kako, po duhovnoj liniji sa ocem Justinom, Valjevcem sebe smatra i vladika bački.

Bez obzira na tradiciju i crkvenu geografiju, za vernike je najbitnije da je vladika Isihije poručio da će se „truditi da propoveda istinitu veru, zasnovanu na Svetom pismu i Svetim ocima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari