Vladimir Orlić: Doktor nauka sa rečnikom uvreda 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

„Srce Srbije kuca tamo gde narod kaže… Državna politika ima nespornu podršku naroda, što je pokazana na predsedničkim i parlamentarnim izborima i nastavićemo da sprovodimo politiku koja je učinila ovu zemlju slobodnom, nezavisnom, samostalnom“, rekao je u svom prvom obraćanju Vladimir Orlić, novi predsednik Skupštine Srbije, koji je na to mesto izabran sa 154 glasa ZA.

Iako je najavio da će biti predsednik svih u parlamentu, Orlić je ipak u svom prvom obraćanju imao i posebnu poruku za opoziciju.

„Vi koji niste podržali našu državnu politiku, ali koji ste govorili najteže stvari na račun države želim da znate da pokušajem da na bahat način i provokacijom ili zloupotrebom, a baš sa zloupotrebom ste počeli jučerašnji dan, na taj način ne očekujte da ćete nekog da impresionirate i promenite volju naroda na slobodnim i demokratskim izborima.“

Uostalom Orlić ni nikada nije bio blagonaklon prema opoziciji. I u svojstvu potpredsednika parlamenta opoziciju je poredio sa Hitlerom, Gebelsom, fašistima, častio je izrazima, poput tajkuni, lopovi, šljam.

Medijsku pažnju i minute za skupštinskom govornicom trošio je i na uvrede na račun medija, pa je tako list Danas prozvao „Danasoidom“ i „sramotom srpskog novinarstva“.

Iako bi se takav rečnik možda očekivao od neobrazovanih ljudi, Orlić ne spada u tu kategoriju i nije čudo što su gotovo svi poslanici i opozicija i pozicija tokom skupštinske rasprave hvalili njegovo obrazovanje.

Završio je Matematičku gimnaziju, diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu gde je na smeru za telekomunikacije 2011. godine stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva, pre tridesete godine.

Objavio je osamdesetak stručnih radova. Paralelno sa naučnim radom tekao je i njegov uspon u stranačkim vodama.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine i u njoj je uglavnom bio zadužen za poslove koji se tiču informisanja, medija i organizacije. Bio je predsednik Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici i Gradskog odbora SNS Beograd više puta, a krajem prošle godine izabran je i za potpredsednika SNS.

Za narodnog poslanika sa liste koju je predvodila SNS biran je četiri puta. Paralelno sa usponom na stranačkoj lestvici, beležio je uspon i na skupštinskoj, od običnog poslanika, preko zamenika šefa poslaničke grupe SNS, potpredsednika skupštine, do predsednika parlamenta i trećeg čoveka po funkciji u Srbiji.

I to sve pre četrdesetog rođendana. Kao „ekstra“ angažman u Orlićevoj zvaničnoj biografiji navodi se da je „završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. i stekao čin rezervnog potporučnika VS, kao i da je član Udruženja pisaca ‘Poeta’ na Čukarici“. Rođen 1983. godine u Beogradu , oženjen je i otac tri kćerke .

Govori engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari