Više od 500 vodećih svetskih pisaca, među kojima je i pet nobelovaca, osudili su razmere državnog nadzora koje je obelodanio bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden. Oni, prenosi Gardijan, upozoravaju da obaveštajne agencije podrivaju demokratiju što se mora suzbiti novom međunarodnom poveljom.


Među potpisnicima ove peticije, koji dolaze iz 81 zemlje, nalaze se i Margaret Atvud, Don Deliljo, Orhan Pamuk, Ginter Gras i Arundati Roj. Oni tvrde da špijuniranje digitalnih komunikacija koje sprovode obaveštajne službe sve ljude „pretvara u potencijalno osumnjičene osobe“, te pozivaju Ujedinjene nacije da donesu međunarodni zakon o digitalnim pravima koji bi obuhvatio zaštitu građanskih prava u doba interneta. Njihov poziv je usledio dan pošto su šefovi vodećih tehnoloških kompanija zahtevali dalekosežne promene u zakonima o nadzoru kako bi se očuvalo poverenje javnosti u internet.

Otvoreno pismo američkom predsedniku Baraku Obami kompanija poput Epla, Gugla, Majkosofta i Fejsbuka, pratiće i ova peticija pisaca, na kojoj se nalaze imena svetskih najcenjenijih i naširoko čitanih autora. Među britanskim piscima se nalaze, između ostalih, Džulijan Barns, Martin Amis, Ian Mekevan i Irvin Velš. Tu su i ruski autor Mihail Šiškin, Ariel Dorfman, Rodi Dojl, Amos Oz i Dejvid Grosman, kao i Ana Fander i Tomas Kinli.

U saopštenju potpisnika ove peticije navodi se da stepen nadzora, koji je otkrio Snouden, osporava i podriva pravo svih ljudi da „ne budu ometani u svojim mislima, ličnim sredinama i komunikacijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari