Nesvakidašnja odluka užičkog Vodovoda: Ko plaća ručkove, ko provocira, a ko će biti smenjen? 1Vodovod Užice/Foto: N. Kovačević

Ako neko od zaposlenih u užičkom JKP Vodovod dostavi materijal sa greškama za sednice Nadzornog odbora tog preduzeća, biće kažnjen tako što će, o svom trošku, odvesti na ručak članove tog odbora.

To piše u najnovijoj odluci Nadzornog odbora užičkog Vodovoda, koja je izazvala nevericu, negodovanja i osude, u čiji sadržaj je Danas imao uvid.

Međutim, kako za Danas objašnjava predsednik tog odbora Miodrag Tanović, cilj te odluke nije da se kažnjavaju zaposleni u tom preduzeću, već da se takvom vrstom provokacije skrene pažnja nadležnima u gradskoj upravi na ranije odluke tog preduzeća koje, izgleda, oni ne čitaju.

S druge strane, iz gradskog rukovodstva, najavljuju za Danas, zbog te odluke Nadzorni odbor Vodovoda bići smenjen.

Nesvakidašnju odluku je usvojio tročlani Nadzorni odbor, na sednici 28. jula ove godine i ona je istaknuta na oglasnoj tabli tog preduzeća, čiji osnivač je Grad Užice.

Nesvakidašnja odluka užičkog Vodovoda: Ko plaća ručkove, ko provocira, a ko će biti smenjen? 2
Odluka Nadzornog odbora JKP Vodovod

„Za svaku primećenu grešku, koja može da izazove drugačije viđenje dostavljenog materijala, autor greške je dužan da Nadzorni odbor vodi na ručak o svom trošku“, piše u odluci od 28. jula ove godine.

U obrazloženju je navedeno da je odluka „jednoglasno usvojena“, zbog „povećanog broj grešaka u materijalima koji se dostavljaju za sednice Nadzornog odbora, a na osnovu člana 44. Statuta JKP Vodovod“.

Miodrag Tanović, predsednik Nadzornog odbora, potvrdio je za Danas autentičnost tog dokumenta.

Međutim, objašnjava, cilj te odluke nije da se kažnjavaju zaposleni, nego da se njenim provokativnim sadržajem privuče pažnja gradske vlasti na ranije i važne odluke Nadzornog odbora tog javnog preduzeća.

„To je urađeno da bi nadležni u Gradu počeli da čitaju naše odluke, odnosno hteli smo da proverimo to da li oni čitaju odluke Nadzornog odbora“, objasnio je za Danas Tanović, koji je tu odluku potpisao.

Nesvakidašnja odluka užičkog Vodovoda: Ko plaća ručkove, ko provocira, a ko će biti smenjen? 3
Miodrag Tanović/Foto: Printskrin/Zoomue

Na tu odluku, kako je dodao, nadležni u gradskoj upravi još uvek nisu reagovali jer, verovatno, ni nju još uvek nisu pročitali.

„Vodovod je u veoma teškoj situaciji, a na naše važne odluke nadležni u Gradu ne reaguju. Ovim smo hteli da proverimo da li oni uopšte čitaju naše odluke“, objašnjava za Danas Tanović.

Od kada je odluka usvojena, ističe, niko u Vodovodu nije kažnjen na takav način.

„Zašto bismo kažnjavali zaposlene? Poenta je u tome da smo na taj način hteli da iritiramo nadležne u gradskoj upravi da reaguju i da čitaju važne odluke Nadzornog odbora JKP Vodovod“, zaključuje naš sagovornik.

Veroslava Šijaković, predsednica sindikata Sloga u užičkom Vodovodu kaže da je zatečenja odlukom Nadzornog odbora.

„Ne znam šta da kažem. Zatečena sam time što sam videla na oglasnoj tabli. Njima je svega malo i ne znaju kako više da uzimaju, a Vodovod je, izgleda, dobra „krava muzara“. Nema kraja. Radim u Vodovodu skoro 42 godine. Oni više ne kraduckaju, već uzimaju“, navodi Šijaković za Danas.

Kaže da niko, za sada, nije kažnjen, jer je odluka na oglasnoj tabli predzeća postavljena 14. avgusta.

O objašnjenjima predsednika Nadzorng odbora da odluka nije usvojena kako bi se kažnjavali radnici, već da bi se njome skrenula pažnja nadležnima u gradskoj upravi da čitaju odluke tog organa, ona se pitala „ako je to tako, zbog čega je odluka okačena na oglasnoj tabli preduzeća, a ne negde drugde“.

„Zašto nisu to razjasnili. Ipak, u odluci jasno piše da će biti kažnjeni oni koji budu dostavili materijal sa greškama“, poručila je naša sagovornica.

Nesvakidašnja odluka užičkog Vodovoda: Ko plaća ručkove, ko provocira, a ko će biti smenjen? 4
Srđan Nedeljković/Foto: N. Kovačević

Zbog te odluke, najavljuju za Danas iz gradske uprave, tročlani Nadzorni odbor Vodovoda biće smenjen.

„Kompletan Nadzorni odbor JKP Vodovod biće smenjen. Pokrenućemo hitnu proceduru, tako da će već na narednoj sednici Skupštine grada članovi tog odbra biti razrešeni dužnosti“, kazao je za Danas Srđan Nedeljković, gradski većnik zadužen za rad javnih preduzeća.

On tvrdi da do danas „nije znao za najnoviju odluku Nadzornog odbora Vodovoda, jer je bio na bolovanju prethodnih petnaestak dana, ali da se sve odluke o javnom sektoru „pažljivo čitaju i razmatraju“.

O (ne)čitanju odluka

Na pitanje Danasa da li odgovorni u gradskoj upravi čitaju odluke Nadzornog odbora Vodovoda, većnik Srđan Nedeljković kaže da se „čitaju i razmatraju obimni materijali i odluke svih gradskih javnih preduzeća i ustanova, pa i JKP Vodovod“. „Svi ti materijali se razmatraju i o njima se izjašnjava Gradsko veće, a usvaja ih Skupština grada“, objašnjava za Danas Nedeljković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari