Vojni sindikat Srbije: Sve više pritužbi vojnika zbog povreda osnovnih ljudskih prava 1Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da mu se proteklih meseci obraćaju zaposleni u vojsci sa pritužbama i zahtevima za pravnu pomoć zbog najgrubljih oblika kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, a prvenstveno zbog kršenja prava na rad, zadiranja u privatan život i neovlašćenog prikupljanja podataka o ličnosti.

„Zbog veoma lošeg materijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske, pošto oko 70 odsto ima plate manje od prosečne u Srbiji, bez prava na naknadu ishrane u toku rada, naknadu prevoza do posla u realnom iznosu, deo njih je prinuđen da dodatno radi“, tvrdi Vojni sindikat Srbije.

Navodi se da nadređenima smeta što deo profesionalnih pripadnika vojske u slobodno vreme radi dodatne poslove, pa pripadnike koji rade kod drugog poslodavca ili samostalno, a za to nemaju odobrenje načelnika Generalštaba ili ministra odbrane, disciplinski procesuiraju i kažnjavaju.

„Problem postaje veći zbog činjenice da se profesionalnim pripadnicima vojske, u koju kategoriju od pre nekoliko godina spadaju i civilna lica na službi u vojsci među kojima je veliki broj zanatlija, ne izdaju odobrenja nadležnog starešine da rade dodatne poslove iako ti poslovi nikako ne utiču niti ometaju vršenje službe u vojsci. Ovo sve se dešava i pored činjenice da pravo na rad i slobodan izbor rada, svima bez razlike garantuju Ustav, Evropske konvencije o ljudskim pravima i konvencije Međunarodne organizacije rada koje je Srbija ratifikovala“, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim navodima, Ministarstvo odbrane, koje u svom sastavu ima Inspektorat obrane koji vrši poslove inspekcije rada, upravne inspekcije i sl. u više navrata do sada pokazalo je potpunu nezainteresovanost za zaštitu elementarnih ljudskih prava i sloboda zaposlenih u vojsci, kao i za poštovanje Ustava, od Srbije potvrđenih međunarodnih ugovora i zakona.

„Naprotiv u više navrata su i sami ministri i njihovi najbliži saradnici kao članovi Vlade, na najgrublji način kršili ljudska prava zaposlenih u odbrani i ćutali na zloupotrebe sa najtežim posledicama“, navodi Vojni sindikat Srbije.

Zakon o Vojsci Srbije, sa stanovišta sindikata, sadrži neustavne odredbe, preuzete iz vojnih zakona bivših država, koje je vreme pregazilo, a obavezuju profesionalne pripadnike vojske da za dodatni rad moraju imati odobrenje nadležnog starešine, kao i da, ukoliko odobrenje nemaju, a obavljaju dodatnu delatnost ili rade, čine povredu vojne discipline, saopštio je Vojni sindikat.

Zato je Sindikat najavio da će, u cilju zaštite prava zaposlenih u vojsci, inicirati ocenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o Vojsci Srbije i pokrenuti druge postupke pred Zaštitnikom građana i drugim nacionalnim i međunarodnim institucijama, uključujući podnošenje tužbi i krivičnih prijava protiv odgovornih pojedinaca, kako se takvi slučajevi više ne bi ponavljali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari