Đorđe Tešić (57),vlasnik i direktor firme Mikro iz Beograd, koji je uhapšen zbog sumnje da zajedno sa još sedam saučesnika proizveo uređaj za kontrolu minobacačke vatre, koji je planirao da proda Južnom Sudanu, stric je Slobodana Tešića, koji je na crnoj listi Ujedinjenih nacija od 2000. zbog izvoza oružja u Liberiju, koja je tada bila pod embargom. Inače, i Južni Sudan je pod sankcijama UN i zabranjeno joj je da uvozi oružje.


Kako je saopštila policija, Đorđe Tešić je vlasnik i direktor firme „Mikro“ iz Beograda, koja se bavi trgovinom naoružanja.

On se tereti da je angažovao bivšeg načelnika Vojnotehničkog instituta (VTI) Miodraga Ć., kao i penzionisane elektroinžinjere iz VTI Momira G. i MIlana G. kako bi izradili uređaj, sofisticirani sistem za upravljanje vatrom minobacačkih baterija, sastavljenog od hardverske i softverske komponente.

Inače, sporni uređaj je pronađen u magacinu firme u Dalmatinskoj ulici, a kako kaže izvor Danasa blizak istrazi, taj uređaj podseća na one koje koriste geometri pri merenju zemljišta. Plan je bio, kako se saznaje, da se uređaj rasformira i deo po deo prebacuje u Južni Sudan. Vrednost ovog softvera, izvor našeg lista, procenjuje na nekoliko miliona dinara.

Među privedenima su i Duško K. iz Pančeva, direktor preduzeća „HIPEL TEK“ iz Kovačice i Đuro K. iz Zrenjanina, suvlasnik preduzeća „MTL SISTEM“ iz Zrenjanina. Lisice na ruke su stavljene i dvojici državljana Slovenije Francu K. iz Trzina i Miroslavu N. iz Goričice. Inače, Đorđe Tešić je bio dugogodišnji predratni direktor u Tvornici konfekcije Globus u Kiseljaku. BiH je napustio krajem 1992. nastavljajući biznis u Srbiji, gde je sa sobom poveo i bratića Slobodana, do rata skromnog konduktera u autobuskom preduzeću. Spekuliše se da je Đorđe uveo Slobodana Tešića u poslove s trgovinom oružja i pomogao mu da razvije veze, pre svih, u arapskim državama. Navodno Đorđe Tešić ima vrednu imovinu u Jemenu koji je, opet, godinama bio najvažnija baza za sve Slobodanove poslove. Đorđe Tešić je i vlasnik nekoliko firmi u Beogradu. Ime Đorđa Tešića spominjalo se u Bosni u Hercegovini kao jednog od hiljade građana koje su prisluškivale bosanske tajne službe. 

Bratanac bez dozvole

Inače, Slobodanu Tešiću BIA je 2009. uskratila saglasnost za izvoz naoružanja i vojne opreme. On je imao firmu Temeks do 2000. kada je utvrđeno da je kršio rezoluciju Saveta bezbednosti zbog ilegalne trgovine oružjem u Liberiji. Navodno je u dokumentaciji o izvozu krajnji korisnik bio naveden Kongo, dok su pojedine puške pronađene u Liberiji. Nakon toga Tešić osniva firmu „Melvale“ na Sejšelskim ostrvima, ali i tada posluje preko of-šor kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari