Dugo su fudbaleri Crvene zvezde čekali da povedu superligaško kolo, a od kada im je to pošlo za nogom, u prvom prolećnom kolu, čuvaju vrh tabele od naleta najbližeg pratioca Partizana.


– Mnogo je lep osećaj kada si prvi u nečemu, ispred ostalih. Naročito nama koji smo godinama jurili tuđu prednost. Želimo do kraja prvenstva da uživamo u toj privilegiji. Predugo čekamo titulu, vreme je da je osvojimo – jasan je Nenad Milijaš, kapiten crveno-belih, deset krugova pre kraja neizvesne šampionske trke s večitim rivalom i šestogodišnjim gospodarom klupskog fudbala u Srbiji.

Da li je liderska psihologija drugačija od percepcije drugoplasiranog?

– Meni jeste. Verujem i saigračima. I dalje smo pod velikim psihološkim i rezultatskim pritiskom, jer taj bod viška nije velika prednost, ali drugačije razmišljaš kada ti drugi gledaju u leđa nego dok ti njima dišeš za vratom. Mentalna priprema je pola uspeha.

I pored toga vam se dešavaju oscilacije u igri. Zbog čega je to tako?

– Zato što i drugi znaju da igraju fudbal, zadovoljavaju se remijem protiv Crvene zvezde i radije biraju defanzivnu taktiku, pogotovo kada nam dođu u goste. A, mi moramo stalno da pobeđujemo, inače ostadosmo bez prvo mesta. Ume da bude napeto na 0:0, ali nam prvi gol skine „okove“ i onda sve dođe na svoje mesto. U ovom trenutku su nam pobede preče od dobrih partija.

I vi i komšije tvrdite za sebe da ste ste u stanju dobiti sve utakmice do kraja. Koliko je to realno?

– Da je jesenas neko rekao da Zvezda, s onolikim problemima u igri i izgubljenim bodovima, može vezati deset pobeda verovatno bi ga ismejali. A, eto mi smo to uspeli. Što je danas realno, sutra nije. I obrnuto. Razmišljamo i ponašamo se kao da je to moguće, mada smo svesni da će biti teško zadržati maksimalan učinak u preostalih deset kola. Videćemo.

Mnogi tipuju na večiti derbi kao na prelomnih devedeset minuta u borbi za šampionski pehar. Spadate li među njih?

– Da neko odluči da se umesto tih deset mečeva odigra samo još jedan i da mi pravo da ga izaberem oberučke bih glasao za duel s Partizanom. Ali, mislim da neće večiti derbi rešiti šampiona. Ne znam samo ko, gde i kada će da kiksne pre ili posle te utakmice. Nadam se da to nećemo biti mi.

Na obe strane Topčiderskog brda vrti se ista priča „imamo najbolji tim u zemlji“. Šta vi kažete, ko je bolji?

– Dugo sam u Zvezdi tako da imam pravo, i na osnovu čega, da tvrdim da je ovaj tim najbolji u poslednjih nekoliko godina. Skockali smo odbranu, vezni red nam je kvalitetan, napad takođe. I da, bolji smo od svih ostalih u zemlji. Serija od deset pobeda samo potvrđuje moje reči.

Da li vam je potrebna pomoć sudija, FSS i najmoćnijeg političara u zemlji, zvezdaša Aleksandra Vučića, u tom „ratu“ s Partizanom?

– Niti nam je potrebna, niti osećam da je imamo, niti se obazirem na insinuacije i optužbe te vrste. Ljudi ko ljudi, svašta konstruišu i pričaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari