Voz se vraća za Beograd 1Foto: FoNet/TV FoNet

Voz koji je krenuo jutros, posle 18 godina, iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici zaustavljen je u Raškoj i vratiće se u Beograd.

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU sa dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija, koje su raspoređene na železničkoj stanici u Donjem Jarinju počele su povlačenje.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je večeras povodom incidenta sa vozom koji je krenuo jutros iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici, da je „on odlučio da zaustavi voz u Raški da bi sačuvao slobodu i živote naših ljudi, i da bismo svima pokazali da mi želimo mir“.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije apelovao da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu na svojim ognjištima, a upozorio Albance „da napadnu srpski narod oružjem jer Srbija te napade neće dozvoliti“. Naglasio je da ne preti nikome samo moli Albance da ne ubijaju Srbe „pošto ćemo morati da zaštitimo svoj narod“

„Jutros u 8,30 za Kosovsku Mitrovicu iz Beograda krenuo je voz. Ne tenk i oklopno vozilo ili slično… Putnički voz koji je trebalo da spaja ljude, gradove u skladu sa principima međunarodnog javnog prava, zakonima , i pravilima Evropske unije, a onda su počele da se događaju gotovo neverovatne stvari“, rekao je Vučić

„Mi smo večeras saznali da su Albanci, njiohove specijalne snage, pokušali da miniraju deo pruge. Nisu bili sposobni ni to da urade na valjan način, ali su poslali iz Lužana u Jarinje svoje najbolje jedinice sa dugim cevima, asastavljene samo od Albanaca. U Jarinju je trebalo da sačekaju voz, da uhapse mašinovođu Milenka Stevanovića i putnike voza i time donesu, mislili smo u prvom trenutku političku pobedu, ali smo posle shvatili da je to trebalo da dovede do velikog sukoba“, nastavio je Vučić.

Po njegovim rečima, Srbi sa tog područja okružili su albansku jedinicu, a Albanci su onda, kako je rekao, poslali mimo ičijeg odobrenja, 17 blindiranih okopnih vozila „Kobra“ za specijalnim jedinicama ROSU na severa Kosova i Metohije, koji , naglasio je „smatramo svojom teritorijom“, kako bi isporovocirali sukob širih razmera.

„Moja odluka je bila u tom trenutklu, i njom se ponosim, da zaustavim naš voz u Raški da bih sačuvao slobodu i živote naših ljude i da bismo svima pokazali da mi ćelimo mir“, rekao je Vučić.

On je istakao da je tražio razgovopre sa svim svetskim državnicvima, da je razgovarao sa Federikom Mogerini, i izrazio razočaranje stavom EU. „Večeras ćemo obavestiti Rusiju, sutra Kinu, a večeras ću pokušati da stupim u kontakt i sa Džozefom Bajdenom. Sazvali smo za večeras sednicu Biroa Službe bezbnednosti. Predsednik Republike je za sutra sazvao sednicu saveta za nacionalnu bezbednost“, obavesto je Vučić novinare.

Hitna sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti održana je danas od 18.15, a predsednik Tomsilav Nikolić će sutra predsedavati sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TwESSv0Hsvo]

Mustafa: Nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je „sve što se događalo danas“ u vezi s dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija. Kosovski premijer na vanrednoj konferenciji za novinare posebno je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama članicama EU, kako je rekao, na podršci institucijama Kosova u rešavanju problema zbog najavljenog dolaska voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu.

Mustafa je rekao da su se sve institucije Kosova angažovale da se to pitanje reši.

„Preduzeli smo sve mere da informišemo međunarodne faktore o situaciji, angažovali državne institucije i preduzeli sve mere koje su u skladu sa zakonom. Imali smo sastanke sa nadležnim institucijama i međunarodnim faktorima“, rekao je Mustafa. On je saopštio da je održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova na kojem je odlučeno da institucije zemlje u skladu sa situacijom preduzmu sve ustavne i zakonske mere.

Tači: Voz u suprotnosti sa zakonima Kosova

Zamenik komandira Kosovske policije za region severa Besim Hoti izjavio je ranije danas za Kosovapress da je policija spremna da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima koji za ulazak na Kosovo nemaju potrebne dozvole, prenosi RTK2. Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je voz na liniji Beograd – Kosovska Mitrovica provokacija i kosovske vlasti treba da preduzmu neophodne zakonske mere kako bi sprečile njegovo kretanje.

Tači je na svom fejsbuk nalogu napisao da je ulazak voza na Kosovo, koji ima nacionalističke nalepnice u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova, neprihvatljiv. Tači je istakao da poštuje slobodu kretanja, ali da je takav potez neprihvatljiv.

Vozom putuju visoki zvaničnici Srbije koji nemaju dozvolu za ulazak na Kosovo. Stoga, ono što je nezakonito i krši državni suverenitet Kosova, treba sprečiti, poručio je Tači, prenosti RTK na srpskom jeziku.

Voz se vraća za Beograd 2

Kocijančić: Rešiti zajedničkim dijalogom

Portparolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Maja Kocijančič u izjavi za prištinski „Klan Kosova“ poručuje da, ne samo ovo pitanje, već svi problemi koje Kosovo i Srbija imaju, moraju rešiti zajedničkim dijalogom, prenosi RTK2. „Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije treba da dogovore obe strane u duhu normalizacije odnosa“, rekla je Kocijančićeva.

Đurić: Voz nije provokacija

Direktor Kancelraije za KiM Marko Đurić je rekao jutros novinarima da voz nikako ne može biti prvokacija za Prištinu, s obzirom da je ukrašen svetskom kulturnom baštinom, koja je na Uneskovoj listi. Novi ruski dizel motorni voz je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohija.

„To je produžetak postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i nije nikakva novina u političkom smislu“, naglasio je Đurić. On je rekao da bi svako zaustavljanje tog voza na ulasku u KiM predstavljalo kršenje ljudskih prava. Kako je rekao, reč je o nekoj vrsti pokretne izložbe koja je delo svetski poznatog autora Andreja Vasiljevića. Đurić je sa novinarima putovao vozom do Topčidera. To je promotivna vožnja, a probna linija Beograd — Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.

Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica. Voz je unutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine i to su manastiri — Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija. Voz je spolja ukrašen zastavom Srbje i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski. Linija se pokreće na inicijativu Kancelarije za KiM, koja će snositi troškove koje će voz imati zbog prevoza putnika na ovoj liniji. Povratak voza iz Kosovske Mitrovice je bio planiran sutra u 10.40.

U vozu koji je jutros krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu je i nekadašnji portparol i lider ekstremno desničarskog SNP 1389 Miša Vacić, koji je u razgovoru s novinarima podelio i svoje vizit karte s logom vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju na kojima piše da je savetnik direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.