Vozači u Beogradu pre 80 godina išli autoputem u pogrešnom smeru 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Jugoslovenski listovi Pravda i Vreme pre tačno osamdeset godina pišu o prvoj autostradi u Beogradu, novoj zgradi ministarstva, kao i školi preventivne zaštite.

Završen je prvi deo prve autostrade Beograd – Avala, piše Vreme. Ta prva deonica od Autokomade do Banjice otvorena je za saobraćaj, koji se sada vrši u dva pravca. Vreme piše kako vozači, koji još uvek ne znaju šta je to autostrada, prilikom biranja pravca, često krenu pogrešnim putem i pravcem. Ipak, pošto radovi na autostradi nisu još gotovi, na toj deonici nema saobraćajaca.

Vozači u Beogradu pre 80 godina išli autoputem u pogrešnom smeru 2U šibeničku luku doplovila je kraljevska jahta “Beli orao”. Jahta, koja je registrovana kao pomoćna lađa Kraljevske mornarice, predstavlja najelegantniju tvorevinu tršćanskog brodogradilišta. Jahta je obezbeđena telefonima, modernim uređajima za grejanje, kao i prostorom za posadu, pratnju i luksuznim apartmanom za kralja.

Na Uglu Nemanjine i novoprojektovane ulice koja spaja Sarajevsku sa Admirala Geprata zida se nova zgrada ministarstva građevine, prenosi Vreme. Projekat zgrade urađen je u ministarstvu, a izgradnja celokupne zgrade koštaće oko 24 miliona dinara. Do sada je izgrađeno prizemlje, i počeli su radovi na prvom spratu, a završetak radova planiran je za avgust naredne godine.

Od vesti iz sveta Vreme izdvaja vest o odluci Nemačke da ne napada Holandiju i Belgiju. Naime, stav Nemačke je da poštuje teritorijalne neutralnosti ove dve zemlje, s tim da su pozvane da se približe nemačkom shvatanju o pravima i dužnostima neutralnih zemalja.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Pravda piše o idejnoj skici grada Beograda, koja se već drugi put našla pred odobrenjem ministra građevine. Ova skica predstavlja ozakonjenje onoga što je izgrađeno u prestonici proteklih dvadeset godina.

Pored idejne skice, ministarstvu je upućena i Uredba za izvršenje generalnog plana”. Ova uredba sa sobom donosi i bitne odredbe, poput visine zgrada. I skica i Uredba moraju proći kroz dugu proceduru dok ne postanu zakon, tako da Beograd neće brzo dobiti svoj generalni plan.

Vozači u Beogradu pre 80 godina išli autoputem u pogrešnom smeru 3Nedavno je u Beogradu osnovana škola za odbranu od napda iz vazduha, prenosi Pravda. Škola ima hemijske, sintetičke, tehnički i vatrogasni tečaj. Tečajeve pohađaju ona lica koja su raspoređena kao obaveznici pasivne zaštite Beograda.

Kroz ovu školu ta lica su osposobljena za službu koja im je namenjena u slučaju rata, tako da posle ovih tečaja lica znaju kako da pruže prvu pomoć nastradalima, da utvrde i unište bojne otrove, kao i da ugase požar.

Pravda prenosi i pisanja berlinskih listova o tome da nemačke podmornice imaju pravo da potope britanske i francuske putničke lađe. Ovaj stav nemačke mornarice listovi potkrepljuju time da su te putničke lađe najčešće naoružane. Nemci to smatraju nezakonitim aktom i da  im to  daje pravo da bez ikakve opomene takve lađe potope.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari