Patrijarh Porfirije povodom godišnjice masovnog ubistva u Ribnikaru: Draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla 1Foto: BETAPHOTO/SPC/Milorad Vidović

Patrijarh srpski Porfirije uputio je danas, povodom godišnjice masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, posebnu poruku deci, pozivajući sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja da budu „hrabri i istrajni u dobru“.

„Prošlo je godinu dana od tragedije koja je zadesila vaše drugare, učenike Osnovne škole ‘Vladislav Ribnikar’. Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali,  . Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti!“, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Za bolji svet, međutim, kako je naglasio, neophodno je boriti se, ali ne tako što će se na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom – poput Hrista, koji se „čak i sa Krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro“.

„Znajte da je pobeda zla i nepravde privremena, i prividna! Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu“, poručio je patrijarth Porfirije, saopštila je SPC.

Patrijarh je naglasio da lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost „imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje, zato što im se anđeli raduju“.

„Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško – ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu! Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda!“, poručio je patrijarh učenicima osnovnih i srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari