Vučić obećava, struka ne veruje

* Premijer obećava veća ulaganja u prosvetu i nauku, uvođenje dualnog obrazovanja, informatiku kao obavezan predmet u osnovnoj školi, reformu visokog obrazovanja i saradnju sa privredom * Vučić promene u obrazovanju obećavao i 2014.
Šta sadrži mandatarev ekspoze o obrazovanju i nauci

Ostavite komentar


  1. Osnovno pitanje jeste sta raditi sa Svetskom Bankom koja je eksponent malog broja Multinacionalnih kompanija koje kontrolisu 90% svetskog kapitala… Dok god MMF dolazi svakih 2 meseca u Srbiju i propisuje reformske zadatke, znaci samo produzetak duznickog ropstva i jos vece zaduzenje… U predlogu ministara sede ,,navodni" eksperti, sve sami zaposlenici MMFa, Svetske Banke, Goldman Sachs investicione banke itd… Srbija je u duznickom ropstvu, koje placa narod, a za koje nije ovlastio ni jednu vlast… Prava Vlada svih gradjana bi proglasila ,,nevoljni dug" RS i krenula bez bukagije MMFa u bolju buducnost, a odgovorne za zaduzenje zemlje i bogacenje malog broja ,,prijateljski" nastrojenih tajkuna i politicara (kao i njihovih clanova porodica) pozvala na odgovornost… Ili, ipak, ,,Konje ubijaju, zar ne!"…..

  2. Dualno obrazovanje vec ima u Pancevu i do sada se pokazalo kao fenomenalno. Deca uce engleski i srpski od prvog razreda osnovne skole. Obavezno uvesti u celoj Srbiji.

  3. Uvođenje dualnog obrazovanja vidim kao veoma korisno jer će se mladi odmah i zapošljavati u zavisnosti od škole koju budu pohađali.

  4. Veoma je bitno da pocnemo na vreme sa promenama u skolstvu radi napretka nase dece

  5. INSTITUCIJE : "SAMORASTI"
    Da li neko zna, koliko rešenja/patenata/praktičnih rešenja, je poteklo iz nauke/državnih institucija/škola i sl. plaćenih "za to", a, koliko, od "običnih", od države neplaćenih "izumitelja", koja se primenjuju u praksi-donose neku dobit!?
    Pozdrav iz Banata!

  6. Opet je propustio da se izvini Srbiji zbog toga što je srpsku prosvetu i nauku uopšte dao u ruke jednom Verbiću! Novi ministar će morati da potroši najmanje godinu dana samo na sanaciju osnovnih Verbićevih brljiotina.

  7. Dualno obrazovanje na prvom mestu, treba to uvesti i u drugim gradovima.

  8. Kad vidim botove da komentarisu nesto iz oblasti nauke,istrazivanja, prosvete onda dodje mi da vristim od muke.Pa jos komentar na Vasem sajtu,koga se oni gnuse.Ali centrala rekla,naredila udjite napisite tri reci,ne recenice,za cetvrtu vec nemaju kvalifikaciju i recitost.

  9. Dualno obrazovanje smatram da je prioritet da sto vise skolovanih ostane u srbiji a ne da bezi u inostranstvo!

  10. Ovo o čemu Vučić govori u potpunosti podržavam. Nordijske zemlje su odavno donele državni konsenzus o razvoju obrazovanja kao najvažnijem resursu budućnosti, i to funkcioniše. Kasnimo, ali to ne znači da ne možemo da upotrebimo isti ili sličan model. Inače takvi sistemi donose rezultate na dugoročne staze (10-20 godina) i žao mi je što to mnogi ne razumeju ili ne žele da priznaju.

  11. Pa navikli smo na to da neki ni u šta ne veruju. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali sačekajte da se realizuju neke stvari pa tek onda pričajte.

  12. Srbija je tonula godinamai nije moguće da sada već pliva za medalju. Reforme idu polako, ali sigurno.

  13. Reforma obrazovnog sistema je neophodna, narocito njegovo uskladjivanje sa potrebama trzista.

  14. Dualno obrazpvanje je prava stvar i bilo bi dobro da se uvede u sve škole. Na taj način se nastavnici više brinu o znanju i intererosovanju dece. Izbegnu se nepotrebne stvari koje se uče.

  15. Nema sumnje da bi uvodjenje tog dualnog sistema obrazovanja od mladjih generacija stvaralo kvalitetan kadar , samo je pitanje koliko ce vremena trebati da se to u Srbiji imaplementira

  16. Svako ima pravo na svoje misljenje, neko ce se zbog toga kajati, a neko u naporima uspeti!

  17. Čuj Branko Kovačević ne veruje, a dok je bio rekor BU ništa nije uradio za studente, još ih je i tlacio, i navlacio danak, pare otisle, školarine poskupele, privatni fakulteti cvetali, diplome pokupovali i njegove kadrove sa takvim diplomama pozaposljavali. I sad ne veruje, takav nikad ni usta sam fotelje ne veruje.

  18. Veoma bitan plan i porgram koji kada se bude sprovodio može mnogo toga pozitivnog doneti mladima.

  19. Kada bi svi ti koji pasivno cekaju, veruju i posmatraju ulozili malo napora da nesto doprinesu, svi mi zajedno bismo mnogo lakse i ranije dosli na grane na kojima pripadamo

  20. Такав систем образовања би свима значио. Да деца, која тек треба да се определе за нешто чиме ће се бавити, буду осигурана у будућности. Да се неће мучити да нађу посао, и да не морају због тога да напуштају своју земљу.

  21. Centralna tema današnjeg dana je izbor nove vlade i sve će biti ka tome usmereno mada će deo opozicije i danas pokušavati da opstruiše i usporava rad parlamenta.Jedno je sigurno pe ili kasnije ali danas dobićemo novu vladu.

  22. @Mirko, četvrtak, 11. avgust 2016
    To o cemu ti pricas se zove bilingualno obrazovanje a ne dualno. ““Ajd se prvo malo informisi i edukuj pre nego sto tresnes ovde bez ikakve veze

  23. Obrazovanje je ključno za razvoj jednog društva.Zato treba vratiti dostojanstvo prosveti.

  24. Duh našeg naroda je odgajan u vidu socijalizma, ovakva promena pristupa u obrazovanju novih naraštaja deluje strašno ali mi moramo da učimo od boljih koji već dugo plivaju u vodama kapitalizma.

  25. Moze struka da ne veruje koliko god hoce, Vucic kada nesto obeca on to i ispuni. Bilo je nevernih Toma i po pitanju Beograda na vodi i mnogih drugih projekata pa ih je Vucic uverio u suprotno.

  26. Ma sve sami "strucnjaci". Vucic je takve vise puta do sada razuveravao,pa ce tako biti i sada. Dosadni su vise.

  27. Narode, nije poenta ocekivati da vlada ostvari sve nabrojano, sustina je u tome da se ostavri vecina potrebnih promena, 50-60% bi bio nevidjen uspeh. Podrzavam ovu vladu i nadam se da ce sazukati rukave u nastavku sredjivanja ove nase drzavice.

  28. Za ulazak u EU potrebno je urediti sve sfere drustva, ovo nije sve ali je znacajan deo i uredjenjem ovih oblasti unapredili bismo zivot, standard i institucije u tolikoj meri da bi svi gradjani osetili boljitak.

  29. Moglo bi vise rada i zalaganja, a ne samo cekanja da se nesto desi. Ko je taj ko ce vazda da radi umesto nas?

  30. Vučić je od dolaska na vlast već smanjio broj radnika za 400 hiljada koji su otišli u penziju (ali je "srećom" 350 hiljada penzionera umrlo u istom periodu) Reforme su se pokazale "vrlo uspešne" 2015te godine je zabeležen rekordan broj umrlih penzioera (~92 hiljade) sa smanjenim penzijama, te nije čudo što im se Vučić zahvaljuje na "požrtvovanju" da "njegove reforme uspeju". Sudeći po pokazateljima PIO za prvih šest meseci Vučić će da obori sopstveni rekord brzine rasta broja umrlih penzionera.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.