Vučić: Vladavina prava je stalna obaveza 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je osnovno opredeljenje Srbije vladavina prava, koja predstavlja stalnu obavezu.

Žrtve su često onemogućene da traže pravdu, pa to treba mi da radimo umesto njih, rekao je Vučić prilikom pokretanja trogodišnjeg projekta „Podrška žrtvama i sveodocima krivičnih dela“, koji Evropska unija podržava sa 1,5 miliona evra.

Pravda mora da bude deo celog sistema, a ne samo pravosuđa, ocenio je Vučić. On je konstatovao da je važno da svedoci imaju poverenja u sistem.

Svesnim odbijanjem da se svedoči i kaže istina nanosi se šteta celom društvu, izjavio je Vučić.

Potreban je vrhunski nacionalni mehanizam i da priznamo da se greške događaju i da postoje predrasude, rekao je Vučić, dodavši da se to najčešće događa kada su žrtve pripadnici neke marginalne grupe.

„Sama je to tražila“ je česta rečenica u slučajevima seksualnog nasilja, izjavio je Vučić, uz konstataciju da se pravda ne sme sprovoditi selektivno.

Srbija mora da ima jasnu politiku, u skladu sa evropskim vrednostima, rekao je Vučić. On je izneo podatak da se od 9.753 predstavke građana koje je dobio ove godine 80 odsto odnosi na pravosuđe.

Naši ljudi sudove i dalje ne doživljavaju kao pravične, izjavio je Vučić.

Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je rekao da su svake godine 15 odsto građana Unije, odnosno oko 75 miliona ljudi, žrtve nasilja.

Potrebno je da žrtve uživaju poštovanje i da se uvažavaju njihova prava. Žrtva mora biti zaštićena od maltretiranja, treba da dobije podršku, da ima brz pristup pravdi i finansijskoj naknadi, ocenio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela“ je više vezan za dobrobit građana Srbije, nego za evropske integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari