Za Dušana Cvijetića, studenta koji je spojio interesovanja za fiziku i film, dan nekad nema dovoljno sati 1

Baviti se naukom nije lak zadatak, a spojiti je sa umetnošću – prava je retkost.

Dušanu Cvijetiću to je uspelo. Rodom iz Pančeva, nakon završetka gimnazije u tom gradu, upisao je studije biomedicinskog i ekološkog inženjeringa na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Sada je na trećoj godini, a na pitanje šta kad završi studije, kaže da je to jedno od najtežih pitanja na koje zasad nema odgovor. Najviše ga privlači istraživanje veštačke inteligencije i neuroinženjering.

Zato razmišlja i o upisivanju master i doktorskih studija u inostranstvu, uz želju da “eventualno upiše i postdoktorske studije”, te da bi u inostranstvu i ostao ukoliko bi mu se ukazala prilika jer ovde ne vidi mnogo mogućnosti za uspešnu karijeru. Ukoliko bi se to dogodilo, u jednom trenutku ipak bi voleo da se vrati u Srbiju.

Osim nauke, bavi se i umetnošću. Osvojio je drugu nagradu za režiju filma „Čovek koji je krenuo na Mesec“ u Jugoslovenskoj kinoteci, kao i treću nagradu na likovnom konkursu „1918 – 2018 – Vek pobednika – Mihajlo Pupin, rodoljub i nasleđe“, za rad u tehnici digitalna grafika, kao i Gran pri na literarnom konkursu „Golubić“, za kratku priču „In astris stamen“, 2018.

Bez obzira da li se radi o nauci ili umetnosti, najviše ga motiviše njegova radoznalost, jer uživa da se posveti stvarima koje ga zaintrigiraju.

„Gledao sam nedavno na platformi YouTube japanske majstore za drvo koji obrađuju taj materijal celog života. To je na mene ostavilo snažan utisak. Volim da vidim kad neko živi svoje majstorstvo i kad je neko potpuno predan svojim ciljevima. To je divno videti, i svakako osobina koju bih voleo da vidim i kod sebe“, rekao je mladi naučnik i umetnik.

Dušan Cvijetić je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari