Predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i medija proteklog vikenda posetili su Grac, u okviru finalne faze projekta „ReEnergija – za energetski održive lokalne zajednice“, koji je sprovela Beogradska otvorena škola u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom.

Za vreme tromesečnog projekta polaznici su upoznati sa energetskom situacijom u nekoliko gradova, kao i sa ovlašćenjima koje lokalne zajednice imaju u sprovođenju energetskih politika. Tri grada – Aranđelovac, Kragujevac i Novi Sad, u okviru projekta, dobili su i praktično – politička rešenja, koja bi trebalo da posluže kao model energetskog razvoja ovih gradova. Tokom intenzivnog treninga i onlajn obuke polaznika, koji su prethodili putu u Austriju, zaključeno je da lokalne samouprave u Srbiji nedovoljno preuzimaju inicijativu kako bi povećale sopstvenu energetsku efikasnost i da suviše zavise od sprovođenja centralnih, vladinih mera.

Studijsko putovanje koje je usledilo imalo je za cilj da upozna predstavnike iz Srbije sa primerima dobre prakse, ali i problemima sa kojima se lokalne samouprave suočavaju prilikom sprovođenja svojih energetskih politika. Na trodnevnom putovanju, učesnici su obišli institucije koje se u pokrajini Štajerskoj bave raznim delatnostima vezanim za unapređivanje energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Organizovana je i poseta Glajsdorfu, mestu koje je poznato kao pionir u upotrebi energije proizvedene iz obnovljivih izvora, posebno solarne energije uz primenu fotovoltaik tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari