Čak i da je policija ispravno procenila da je na demonstracijama u Mariboru u ponedeljak uveče bilo oko 8.000 ljudi, a ne 20.000, kako tvrde organizatori, protest je bio masovan i izraz je raspoloženja znatnog dela slovenačke javnosti koja traži sveobuhvatne društvene promene umesto kozmetičkih. To je glavna poruka sa ulica Maribora i drugih slovenačkih gradova u kojima su protesti održani u ponedeljak i u prošli petak.


U Mariboru je pre dva dana uhapšeno 60 ljudi, a u gradskoj bolnici je zadržano šest policajaca i više demonstranata. Na protestima koji su u početku proticali u miru, a zatim prerasli u sukob policije i izgrednika, demonstranti su tražili ostavku gradonačelnika Franca Kanglera. Predsednik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Aleksandar Ogrizek izjavio je da je u Mariboru bilo „kao u Bejrutu“, prenela je RTV Slovenije.

Kanglera sugrađani optužuju za finansijske malverzacije, a prve demonstracije na kojima je zahtevana njegova ostavka održane su krajem novembra. Kangler je izazvao gnev građana pošto je angažovao privatnu firmu da naplaćuje kazne za prebrzu vožnju, a državna komisija optužila ga je da je sebi odane ljude postavljao na ključne položaje u gradu i gradskim preduzećima i da su mnogi od njih pod kapom savetničkih ugovora veliku količinu gradskog novca prebacili u svoje džepove, javio je Jutarnji list.

Premijer Janez Janša, čija je ostavka takođe zahtevana, javno je omalovažio demonstracije posle predsedničkih izbora u nedelju.

– Dosta je izbornih gluposti, došlo je vreme za ozbiljan rad… Nadam se da će ta napetost, koja je donosila dodatnu nervozu u državi u završnici predsedničkih izbora, bar malo popustiti i da će, ne samo vlada, nego i svi mi koji se trudimo da Slovenija izađe iz krize, dobiti bar malo manevarskog prostora za normalan rad – rekao je Janša nakon pobede Boruta Pahora na izborima.

Janša i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković treba da daju ostavke, „ko ne skače, podržava vladu“, poručilo je u ponedeljak oko 4.000 demonstranata u glavnom gradu Slovenije. Oko 2.500 ljudi u Celju bunilo se protiv lokalne i nacionalne vlasti uz parole „Lopovi, svi ste gotovi“, „Počistimo Sloveniju“, „Dole vlada“, protiv svih političara i svih stranaka.

Stroga štednja u 2013.

Kako bi budžetski deficit dovela u sklad sa zahtevima Evropske unije, slovenačka vlada je za 2013. najavila rigoroznu štednju – smanjivanje plata u javnom sektoru, ukidanje većine socijalnih davanja, podizanje starosne granice za odlazak u penziju, kresanje sredstava za školstvo i zdravstvo. Budžetski deficit bi, kako se očekuje, ove godine mogao da dostigne 4,2 odsto BDP-a, a „plafon“ predviđen za države članice evrozone iznosi tri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari