Za Vojvodinu presudno održavanje kanalske mreže 1Foto Grad Zrenjanin

U uređenje kanalske mreže u Vojvodini, koje sprovodi Javno vodno preduzeće “Vode Vojvodine” ulaže se ove godine 600 miliona dinara.

Ova sredstva obezbeđena su kroz Program sufinansiranja radova u kom učestvuju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JVP „Vode Vojvodine“ i lokalne samouprave.

Pored košenja rastinja, rašćišćavanja i izmuljavanja kanala na području Zrenjanina, o čemu je Danas nedavno pisao, predviđeni su radovi na području 31 lokalne samouprave.

Tim radovima se, kako objašnjavaju u “Vodama Vojvodine”, poboljšava funkcionalnost sistema za odvodnjavanje i sprečava zadržavanje vode na poljoprivrednom zemljištu, što je važno za uspešne prinose.

-U zavisnosti od količine padavina, gustine kanalske mreže, sastava i načina obrade zemljišta, suvišna voda sa njiva najpre stiže do manjih kanala, zatim i do većih, pa do crpnih stanica, Hidrosistema DTD i velikih vodotoka koji su glavni odvodnici. Upravo zbog toga, za Vojvodinu je presudno održavanje kanalske mreže koja utiče ne samo na privredu već i na svakodnevni život građana – navode u “Vodama Vojvodine”

Preduzeće „Vode Vojvodine“ stara se o 22.000 kilometara meliorativnih kanala, koji sa crpnim stanicama, ustavama i drugim hidrotehničkim objektima čine sisteme za odvodnjavanje u pokrajini.

Do sada su, navode u ovom javnom preduzeću, potpisali ugovore sa 26 opština i gradova, a u narednom periodu, kada se završi postupak javne nabavke, biće potpisano još pet ugovora sa preostalim opštinama.

Na teritoriji Bačke radovi na uređenju kanalske mreže planirani su u Apatinu, Somboru, Vrbasu, Kuli, Srbobranu, Baču, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Adi, Titelu, Temerinu, Žablju i Novom Sadu.

Na teritoriji Banata radovi su predvišeni u Novom Kneževcu, Čoki, Kikindi, Novom Bečeju, Plandištu, Alibunaru, Vršcu, Kovačici, Pančevu, Kovinu, Beloj Crkvi, Zrenjaninu, Sečnju i Novoj Crnji.

U Sremu će se uređivati kanalska mreža u opštinama Sremska Mitrovica i Šid. Radovi su počeli u septembru, prema prioritetima koje su definisale opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari