Zaječarci muku muče s bahatim vozačima, ostavljaju kola gde stignu 1Foto: M.S.

JKP „Parkiranje projektovanje i nadzor“ Zaječar upravlja sa približno 800 parking mesta u Zaječaru, ali pored toga, ulice grada na Timokupune su bahatih vozača , koji često ostavljaju vozila na kolovozu, ali i na trotoaru.

Vozačima u Zaječaru na raspolaganju su oko 800 parking mesta kojima upravlja JKP „Parkiranje projektovanje i nadzor“. Vozači svoje automobile mogu parkrati i u garaži na zelenoj pijaci, kao i na privatnom parkingu u centru grada. U sezoni, na raspolaganju su i sezonska parking mesta koja se nalaze na Popovoj plaži, kao i u delu ulice 7. septembra.

Ono što građani prepoznaju kao problem jeste to što je malo obeleženih parking mesta, pa su vozači često u prilici da mesto za parkiranje traže u nekoj od ulica u kojima nema obeleženih parking mesta. Neki to rade da bi izbegli plaćanje karte za parking.

“Šta da radim? Gde da se parkiram? Jedino da kružim po centru i da čekam da se neko mesto oslobodi pa da se parkiram. Nije to rešenje”, kaže naš sagovornik, koji nije želeo da mu se ime pominje, niti da se fotografiše.

U drugom delu grada zatičemo situaciju da parking mesta ima, ali su automobili parkirani pored znaka koji označava zabranu zaustavljanja i parkiranja.

“Evo pogledajte ovde. Ceo trotoar blokiran. Kako pešaci da prođu. Lepo ima parking mesta, a svi hoće za džabe. E ne može tako”, kaže vidno iznerviran naš sugrađanin.

Sa druge strane, u JKP „Parkiranje projektovanje i nadzor“ kažu za Danas da su nadležni samo za obeležena parking mesta i za mesta namenjena za osobe sa invaliditetom, kao i za taksi mesta. ž

-Za vozila parkirana na javnoj površini nadležna je komunalna milicija Zaječara, dok za vozila nepropisno parkirana na kolovozu nadležna je saobraćajna policija”, navodi za Danas stručni saradnik za bezbednost saobraćaja u ovom preduzeću Dragan Manzalović.

On ističe i to da cena parkiranja u prvoj zoni po satu iznosi 45 dinara, a u drugoj zoni 35 dinara, a da cena dnevne karta u prvoj zoni iznosi 220 dinara, dok je u drugoj zoni 100 dinara.

“Mesečna cena karte u prvoj zoni iznosi 1.800 dinara, dok je u drugoj zoni 1.000 dinara. Ukoliko građanin živi u ulici u kojoj se vrši kontrola parkiranja, ima mogućnost kupovine povlašćene mesečne karte za zonu u kojoj živi po ceni od 465 dinara. Ukoliko „pauk“ odnese vozilo, cena te usluge zavisi od težine vozila i u rasponu je od 4.000 dinara do 7.000 dinara”, objašnjava je naš sagovornik.

Upitali smo i komunalnu miliciju da nam objasne kakva je njihova nadležnost prilikom uočavanja osobe koja je nepropisno parkirala svoje vozilo, oni kažu da to nije u njihovoj nadležnosti.

“Odeljenje za komunalnu miliciju i inspekcijske poslove po Odluci o javnim parkiralištima, za parkiranje na kolovozu i parkiranje suprotno saobraćajnom znaku, nemamo nadležnost mi, već saobraćajna policija”, kazali su oni za Danas.

Iz PU Zaječar, do objave ovog teksta, nisu odgovorili na pitanja koja smo postavili.

Više nego očigledno je da su Zaječarcima i onima koji u Zaječaru borave potrebna dodatna parking mesta, čime bi se dodatno rasteretile sporedne ulice koje se nalaze u neposrednoj blizini centra grada, a koje su često gotovo potpuno zagušene parkiranim vozilima.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari