Radno vreme za Dan državnosti i Sretenje: Kako će raditi trgovine, pijace, pošte, parking, gradski prevoz? 1Foto: Shutterstock

Povodom obeležavanja Sretenja i Dana državnosti radno vreme privrednih subjekata koji obavljaju zanatsku i trgovinsku delatnost na teritoriji grada Beograda biće izmenjeno, saopštio je Sekretarijat za privredu, pozivajući na odredbe Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine.

Radno vreme prodavnica

Kako navode u saopštenju, u sredu, 14. februara, radno vreme dežurnih prodajnih objekata nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i dr) mora da bude najmanje od 9 do 18 sati.

U četvrtak, na Sretenje 15. februara, dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni, dok sutradan, 16. februara, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje u vremenu od 9 do 12 sati.

Radno vreme za Dan državnosti i Sretenje: Kako će raditi trgovine, pijace, pošte, parking, gradski prevoz? 2
Foto: Shutterstock/Kzenon

Na dan državnog praznika – Sretenje (15. i 16. februara), nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana, kao i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Svi trgovinski i zanatski objekti za vreme državnog praznika – Dan državnosti Srbije – Sretenje, mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju.

Benzinske pumpe

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda radiće 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu rade najmanje u vremenu od 6 do 20 sati.

Kako će raditi Veletržnica i pijace

„Veletržnica Beograd” će za vreme državnog praznika, 15. i 16. februara, raditi 24 sata.

Radno vreme beogradskih zelenih pijaca, tokom praznika, biće od 6 do 19 časova, saopštili su iz Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske pijace”.

Radno vreme za Dan državnosti i Sretenje: Kako će raditi trgovine, pijace, pošte, parking, gradski prevoz? 3
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Beogradski buvljak „Miljakovac” radiće od 8 do 20 časova, pijaca cveća „Krnjača” od 8 do 19 časova, pijaca „Palilula” od 7 do 21 čas. Na pijaci „Dušanovac” prodaja robe iz vozila obavljaće se od 19 do 6 časova.

Bez kontrole parkinga u zoniranim delovima

Garaže i parking-prostori za korisnike i posetioce pijaca tokom praznika radiće po ustaljenom režimu i to: garaža u okviru pijace „Palilula” od 6 do 21 čas, garaža pijace „Zeleni venac” od 6 do 21 čas, parking pijace „Zemun” od 0 do 24 časa, a parking pijace „Dušanovac” od 8 do 19 časova.

Javno komunalno preduzeće „Parking servis” Beograd obavestilo je korisnike svojih usluga da, povodom obeležavanja Dana državnosti, u četvrtak i petak, 15. i 16. februara neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada.

Radno vreme za Dan državnosti i Sretenje: Kako će raditi trgovine, pijace, pošte, parking, gradski prevoz? 4
Foto: JKP Parking servis

Tokom predstojećeg praznika, biće zatvorene i poslovnice Korisničkog servisa u ulicama Takovska br. 31, Mileševska br. 51 i Bulevaru Milutina Milankovića br. 134g, a na objektima Preduzeća biće istaknuta državna zastava.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta i kompleks „Međunarodni terminal“, biće neprekidno otvoreni za vreme praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za prenos vozila.

Od subote, 17. februara 2024. godine, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

JKP „Parking servis“ korisnicima svojih usluga čestita predstojeći praznik.

Saobraćaj zatvoren u pojedinim ulicama

Tokom održavanja manifestacije „Dan državnosti Srbije – Sretenje”, 15. februara od 17 do 21 čas doći će do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Radno vreme za Dan državnosti i Sretenje: Kako će raditi trgovine, pijace, pošte, parking, gradski prevoz? 5
Foto: Miroslav Dragojević

Za saobraćaj će biti zatvoren Zemunski put (Stari savski most), na delu od kružnog toka u zoni Zemunskog puta i Bulevara Vudroa Vilsona do zone raskrsnice sa Ulicom Vladimira Popovića, zbog čega će vozila JLPP-a u oba smera saobraćati na sledeći način:

– tramvajske linije 7 i 9L će saobraćati preko Mosta na Adi;

– autobuske linije 78 i 83 i minibus linija E1 će saobraćati sledećom trasom:

– u smeru ka Novom Beogradu: Nemanjina – Balkanska – Mihaila Bogićevića – Karađorđeva – Crnogorska – Pop Lukina – Brankova – Brankov most – Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnim trasama;

– u smeru ka Trgu Slavija: Bulevar Mihajla Pupina – Brankov most – Brankova – Pop Lukina – Crnogorska – Braće Krsmanović – Milorada Ekmečića i dalje redovnom trasom.

Na izmenjenim delovima trasa vozila će koristiti postojeća stajališta javnog prevoza.

Dežuraće 73 pošte širom Srbije

Tokom praznika, u četvrtak i petak, radiće 73 dežurne pošte u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim mestima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima, najavilo je Javno preduzeće “Pošte Srbije”.

Oba dana praznika, beogradska Glavna pošta u Takovskoj 2, pošte na graničnim prelazima Batrovci, Šid, Sremska Rača, Čukarka i Horgoš, i administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak radiće neprekidno. Radno vreme pošte na graničnom prelazu Gradina biće od 7 do 18.30 časova.

Radno vreme za Dan državnosti i Sretenje: Kako će raditi trgovine, pijace, pošte, parking, gradski prevoz? 6
Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

U Beogradu, radiće i pošte u tržnim centrima, u „Univereksport” objektima i druge dežurne pošte. Pošta na Aerodromu Nikola Tesla radiće od 8 do 15 časova.

Otvorene će biti i pošte u tržnim centrima u Pančevu i Kragujevcu, pošte u „Univereksport” objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu, Somboru i Apatinu, u „Roda” objektima u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Šapcu, pošte na Kopaoniku i Zlatiboru, i druge dežurne pošte u gradovima širom Srbije.

Spisak svih dežurnih pošta sa radnim vremenima pogledajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari