Normal 0 U školama u Zaječaru uskoro bi mogla da bude obustavljena nastava ako gradska uprava hitno ne reši problem blokiranih računa u obrazovnim ustanovama u tom gradu. Ukupna dugovanja, između ostalog, za grejanje, telefonske i račune za internet, troškove prevoza zaposlenih i jubilarne nagrade iznose 192 miliona dinara, zbog čega su u blokadi računi u 16, od 17 škola, koliko ih j

U školama u Zaječaru uskoro bi mogla da bude obustavljena nastava ako gradska uprava hitno ne reši problem blokiranih računa u obrazovnim ustanovama u tom gradu. Ukupna dugovanja, između ostalog, za grejanje, telefonske i račune za internet, troškove prevoza zaposlenih i jubilarne nagrade iznose 192 miliona dinara, zbog čega su u blokadi računi u 16, od 17 škola, koliko ih je na teritoriji Zaječara.

Prosvetni radnici iz zaječarskih škola protestovali su juče ispred Gradske uprave, tražeći od nadležnih da izmire višegodišnja dugovanja i da se zaustavi popis školske imovine zbog izvršnih sudskih presuda. Kao dodatni razlog protesta, u Uniji sindikata prosvetnih radnika, koji je većinski sindikat u zaječarskim školama, navode to što su u petak sudski izvršitelji popisali imovinu OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“. Takav pokušaj u još jednoj školi sprečili su roditelji, kaže za Danas Goran Manojlović, predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Zaječaru.

– Osim neizvesnosti koju osećamo, jer očekujemo da nam svakog časa sudski izvršitelji zakucaju na vrata, uslovi u kojima radimo su izuzetno loši. U školama koje nisu priključene na daljinski sistem grejanja ne znaju da li će im biti isporučen ugalj. Za poslednje dve i po godine samo dobavljačima uglja se duguje 11 miliona dinara. Nemamo internet, isključeni su telefoni, u mnogim ustanovama nedostaju sredstva za čišćenje. U jednoj školi pre tri meseca se pojavila šuga – kaže Manojlović.

On dodaje da su svi navedeni problemi gradskoj upravi odavno poznati, ali da se od novembra prošle godine, kada se i sindikat uključio u njihovo rešavanje, nije ništa promenilo.

– Nakon tadašnjeg protesta, lokalna samouprava je usmeno obećala pomoć, ali škole nisu dobile ništa, sem što su dugovanja u međuvremenu porasla. Zbog toga juče nismo tražili da nas primi neko od gradskog rukovodstva već smo predali zahteve da u roku od dva dana preduzmu nešto. Ako ne bude reakcija, bićemo prinuđeni da obustavimo nastavu. Obratićemo se ministrima prosvete, finansija, državne uprave i premijeru i tražiti da dođu u Zaječar – navodi Manojlović, napominjući da jučerašnji protest nije politički motivisan.

Gradonačelnik Zaječara: Tražimo rešenje

– U razgovorima sa Vladom Srbije i Ministarstvom finansija duže vreme nastojimo da prevaziđemo problem blokade zaječarskih škola i verujem da ćemo uskoro pronaći adekvatno rešenje i odblokirati škole, izjavio je gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović nakon susreta gradskih zvaničnika sa direktorima osnovnih i srednjih škola i posle protesta prosvetara. Gradonačelnik kaže da potpuno razume nezadovoljstvo prosvetnih radnika, ali podseća i da su prve blokade računa škola počele pre skoro 10 godina i da su se dugovi godinama gomilali, pa je teško sve rešiti odjednom, navodi se uinformaciji objavljenoj na portalu Grada Zaječara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari