"Zaposleni su potrošna roba koja je tu radi profita": Koliko je Srbija daleko od uvođenja menstrualnog odsustva sa posla? 1Foto: Shutterstock/Maridav

Apsolutno podržavam odluku Španije da žene mogu tri dana mesečno da uzmu menstrualno odsustvo, kaže za Danas Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

„I iz ličnog iskustva mogu da kažem da su ta tri dana dovoljna da se organizam vrati u normalu i da žene budu radno sposobne“, dodaje naša sagovornica.

„U prosveti radi mnogo žena i ovakva mera bi im dobro došla, ali takođe i devojčicama koje idu u školu. Mnoge devojčice imaju bolne cikluse, danas idu golih stomaka, granice su se pomerile tako da je po mom mišljenju ovakva mera sasvim u redu. Nadam se da bismo imale podršku muške populacije kada bi se ovakav zakon izglasao i u našoj zemlji“, objašnjava Valentina Ilić.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, za Danas ističe da bi u našoj zemlji bilo potrebno prvo primeniti i druge dobre stvari iz Evrope.

“Iritira me to što stalno pozitivne stvari koje nam dolaze iz Evrope – skraćenje radne nedelje, uvođenje četvorodnevne radne nedelje i ovog slučaja – komenatrišemo uz opasku ko zna da li i kada će se kod nas to primeniti. Mi ovde još nemamo raspravu o tome da li nedelja za trgovce treba da bude neradan dan, a ne da razmišljamo i o problemima žena ili skraćenju radne nedelje”, kaže Savić.

“U ovakvoj državi, sa ovakvim institucijama i vlašću, ne očekujem bilo kakav napredak u tom smislu ili okretanje ka čoveku i radniku. Ovde je sve podređeno krupnom kapitalu i profitu, a zaposleni su potrošna roba koja je tu da bude u funkciji ostvarivanja profita. Nisam optimista, ali volim da čujem da Evropa razmišlja o čoveku i radnoj snazi, a preko toga i o profitu jer zadovoljan radnik jeste dobar radnik. Da je vlast kod nas svesnija ona bi ozbiljno razmišljala i sprovela ozbiljnu javnu raspravu o svim ovim stvarima”, zaključuje Ranka Savić.

 

Upitana za komentar i reperka Ivana Rašić – Sajsi MC kaže za Danas da su to stvarno divne vesti i vesti koje ozbiljno pomeraju granice ka boljem.

„Ako ćemo već da kopiramo, onda je najbolje da iskopiramo taj zakon za ovde, jer će to stvarno bar malo olakšati svakodnevni život žena“, napominje ona.

Sa druge strane Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, liberal i levičar, napominje da postoji prostor i za druge mere.

„Mislim da je još značajnija inicijativa za izmenom zakona koji su povezani sa reproduktivnim zdravljem, pa će tako od sada devojke od 16 i 17 godina moći da idu na abortus bez potvrde od roditelja, time se olakšava odluka i daje dodatna odgovornost mladim devojkama. Svakako podržavam i ukidanje PDV na sanitarne proizvode koji su neophodni ženama svakog meseca u tom periodu“, kaće Vuletić za Danas upitan da komentariše odluku španskih vlasti.

A voditelj Igor Brakus odluku Španije o menstrualnom odsustvu, pozdravlja u svom prepoznatljivom satiričnom stilu:

„Izuzetno interesantan i nadasve mudar, strateški potez španskih vlasti, kojim se ‘tih’ dana ‘nervoznije i neuračunljive žene’ izopštavaju iz radnih kolektiva. Ovu preventivnu meru toplo preporučujem i srpskim naprednim vlastima, ali se nadam da će naš Parlament predložiti te izglasati i tri dana odmora mesečno za mušku populaciju koja provodi vreme u ciklusom zahvaćenom životnom prostoru“, ironično komentariše Brakus za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari