Zašto je jedan sudija osudio samog sebe? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U jednoj garaži na Long Ajlendu kod Njujorka počeo je pre dvadeset dana senzacionalni “maraton plesa”, koji će se završiti tek kad na parketu ostane svega jedan par, piše list Vreme pre 80 godina.

Zašto je jedan sudija osudio samog sebe? 2U lepoj kalifornijskoj varoši San Hoze živi sudija Ernest Rektor, koji je odavno već poznat po svojoj pravičnosti, strogosti i svestranom pravničkom znanju. Rektor je, pored toga, još i veoma pedantan i kao činovnik i kao privatan čovek, prenosi list Pravda.

Pa ipak, “ovih dana”, samom Rektoru se desio maler da zakasni, i to za čitav sat, u svoju kancelariju. On je, umesto u devet časova, došao sat vremena kasnije da vodi pretres po jednoj tužbi.

Međutim, pre nego što je počeo pretres na koji je zakasnio, Rektor je zakazao hitan pretres protiv samog sebe.

U prisustvu zapisničara, kao i nekolicine advokata i novinara, on je na tom pretresu bio i sudija i optuženi. Najpre je sasvim glasno počeo da optužuje sebe za nesavesno vršenje dužnosti, a potom samom sebi priznao krivicu, a na kraju u svojstvu sudije sebe osudio na 25 dolara kazne.

U zapisu presude je naveo: “Optuženi je kažnjen novčano zbog nepristojnog držanja pred sudom Unije.”

Osuđeni Ernest Rektor nije uložio priziv protiv presude, prenosi dopisnik lista.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Zašto je jedan sudija osudio samog sebe? 3Već “tri nedelje” igrači se okreću neprestano uz zvuke jednog orkestra, koji svira moderne igre na Long Ajlendu u Njujorku, prenosi list Vreme.

Istina, ova igra se “ubrzo” pretvorila u lagani hod, jer se prema poslednjima vestima takmiči svega još šest parova, dok je do sad 39 parova potpuno eliminisano.

Takmičari imaju pravo da se hrane stojeći za jednim bifeom, a dozvoljeno im je i da svakodnevno odspavaju dva puta po 15 minuta.

Najčešće jedan od konkurenata spava u stojećem stavu u zagrljaju svog partnera, pa tako mogu zapravo da iskoriste četiri pauze za san.

Publika neprestano dolazi da posmatra ove čudne scene, dok muzika nikad ne prestaje, kako se orkestar menja na svakih šest sati.

Muzika nije uvek vesela. Naprotiv, ritam je često tako spor da se igrači često ne mogu odupreti snu, pa tako padaju i završavaju takmičenje kao diskvalifikovani.

Ostaje nam da vidimo koliko će još ova luda igra trajati, prenosi dopisnik lista.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari