Zašto zgrada inspekcijskih službi u Zrenjaninu propada iako je vredno arhitektonsko delo 1Foto: M. P. / Danas

Prelepo zdanje prvobitno Dečjeg doma, a potom Školske uprave i inspekcijskih službi u Županijskom parku, kod Gradske kuće u Zrenjaninu već petu godinu stoji prazno i napušteno.

Od kada su u julu 2017. godine počeli da otpadaju delovi plafona i ugrožavaju zaposlene, objekat je napušten, a njegova restauracija još uvek na čekanju.

Zgrada je vlasništvo Grada Zrenjanina, prošle godine stavljena je zabeležba da spada u kulturno dobro.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da se ove godine obnavljaju četiri stara zdanja u Zrenjaninu, među kojima nije objekat u Miroslava Tirše.

„Objekat pripada stilu moderne, nažalost u nekoj od ranijih adaptacija, autentična traka prozora zamenjena je standardnim trokrilnim prozorima, a veći deo otvora je zazidan, čime je sam objekat izgubio na kompoziciji, samim tim i na svojoj likovnoj i arhitektonskoj vrednosti. Ovim zrenjaninskim objektom, arhitekta Tabaković se smelo približio arhitekturi Bauhausa“, objašnjava stručnjak Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjnanin Bojan Kojičić.

Zgrada koju je koristila Školska uprava podignuta je 1935. godine i prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin prvi je Tabakovićev projekat javne ustanove koji je realizovao u tadašnjem Velikom Bečkereku.

„Objekat je prvobitno imao funkciju dečjeg skloništa koje je primalo napuštenu decu. U isto vreme u zgradi je bilo smešteno i dečje obdanište za prihvat dece iz siromašnih porodica, koje nisu bile u stanju da pruže deci kvalitetnu ishranu i potreban nadzor. Pred iseljene zgradu su koristile inspekcijske službe“, navodi Kojičić.

Prema njegovim rečima, projektantski opus Đorđa Tabaković obuhvata bar osam objekata u Zrenjaninu, zgradu podružnice Javne berze rada koja danas pripada Železnici Srbije, zgradu DTD, manastir Svete Melanije, Parohijski dom SPC i još nekoliko privatnih objekata i vila, od kojih se svojim izgledom posebno ističe moderna vila u Ulici dr Zorana Kamenkovića.

U zavisnosti od vlasništva i namene u takvom stanju su i ti objekti, a najviše se do sada ulagalo u manastir, dok zgrada u Miroslava Tirše propada.

Đorđe Tabaković se ubraja u najznačajnije srpske arhitekte moderniste između dva svetska rata.

U svojoj uspešnoj i bogatoj karijeri projektovao je oko stotinu objekata različitih namena, od kojih je najveći broj izveden u Novom Sadu, zatim u Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Sremskim Karlovcima i Bečeju.

Projektovao je u Novom Sadu Dom kulture, Tanurdžićevu palatu, Dom trgovačke omladine, hotele „Park“ i „Putnik“ i Klajnovu palatu, a u Sremskm Karlovcima patrijaršijsku biblioteku i bogosloviju.

Izveo je oltare u crkvama u Ruskom selu, Mošorinu, Stajićevu, Vojvodi Stepi, Krsturu, Horgošu i Novim Kozarcima.

Nakon Drugog svetskog rata bavio se pedagoškim radom, scenografijom, opremom knjiga i slikarstvom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari