Knjige Ostrvo devica Nataše Marković i Doba sumnje Natali Sarot novi su prilog izdavačkoj produkciji beogradskog IP Plavi jahač. Književnica i osnivačica ove kuće Nataša Marković ističe da ova dva naslova završavaju ovogodišnju produkciju Plavog jahača.

„Ovo je bila turbulentna godina, pa ipak, pohvalila bih objavljivanje velike biografije Marine Abramović – heroine narcističke kulture – koja se pojavila sredinom 2013. Mi smo prvi u regionu objavili nešto o ovoj svetskoj zvezdi, pokušavajući da definišemo pojam Marine Abramović. Knjiga Ostrvo devica govori o Beogradu i posvećena je našim ćerkama kao zaveštanju za budućnost. To je svedočanstvo o jednom vremenu 20. veka koje više ne postoji. Doba sumnje, pak, autorke Natali Sarot u prevodu Jelene Novaković, roman je po književnoj vrsti, a ova književna vrsta veoma je popularna u svetu književnosti i uvek pokazuje bliskost između života i umetnosti. Autorka je u ovoj knjizi pokušala da poruši konvencije načina pisanja“, objašnjava Nataša Marković.

Prema rečima Jelene Novaković, koja potpisuje prevod ove knjige, Doba sumnje je objavljena 1950, a sadrži četiri eseja. „Svaki esej ima karakterističan naslov. Prvi se zove Dostojevski i Kafka, drugi Doba sumnje, treći sa naslovom Razgovori i podrazgovori složen je oblik unutrašnjeg monologa koji pokazuje tok svesti, dok je četvrti esej Šta vide ptice aluzija na jednog antičkog slikara Zeuksisa“, kaže Jelena Novaković.

Profesor Zoran Živković naglašava da knjiga Ostrvo devica potvrđuje da pojedinac mora da bude mera svega. „Upravo u ovoj knjizi junak je grad Beograd. Sačuvano je sećanje na grad. Ovo je srpsko iskustvo metropole, a Beograd je sačuvao svoj liberalni duh. Nataša otkriva i jednu posebnu crtu Beograda, jednu mediteransku crtu Beograda za kojim stalno čeznemo i stičemo uverenje da je od toga dosta ostalo i da treba da živimo od divne energije ovog grada. Knjiga odgovara na osnovne izazove vremena, odnosno na tonove i boje“, misli Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari