Đoković nastavlja sa promenama u stručnom štabu 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Edoardo Artaldi i Elena Kapelaro su otišli u septembru, Goran Ivanišević pre nekoliko nedelja, a Marko Paniki pre nekoliko dana.

Novak Đoković nastavlja sa renoviranjem stručnog štaba. Pojavljivanje Gebharda Fila-Griča, austrijskog stručnjaka za kondiciju, na terenima u Košutnjaku najbolji je dokaz da Novak priprema plan za najteži period u karijeri.

Najboljeg tenisera u istoriji u julu čeka juriš na jedini neosvojen trofej – zlatnu olimpijsku medalju – a da bi došao do njega, moraće mnogo toga da pregrmi. Pre ulaska u Olimpijsko selo, Đokovića čekaju Rolan Garos i Vimbldon, a posle Ju-Es open. U naredna četiri meseca je zakazana teniska varijanta pakla a da bi stigao do raja, Novak mora da uradi sve što je u njegovoj moći.

Očigledno nezadovoljan startom sezone – sutra počinje maj a on još nema titulu – Nole se rešio na rezove. Prvi ceh je platio Ivanišević a drugi Paniki. Zvanično saopštenje u kome će se Đoković oprostiti od italijanskog stručnjaka samo je pitanje vremena. Naravno, ni odlazak Ivaniševića ni Panikija ne baca senku na njihov rad. Obojica su maksimalno utkali stručnost u Đokovićeve istorijske uspehe ali očigledno je došlo do zasićenja i promene su bile neumitne, piše Sport Klub.

Nema sumnje da će i Goran i Marko lako doći do narednog posla. To naročito važi za hrvatskog stručnjaka, jer ne treba zaboraviti da on ne samo da je bio uz Novaka kada je ovaj postao najbolji u istoriji, nego i uz Marina Čilića kada je ovaj postao jedan od samo dvojice tenisera koji su u prošloj deceniji preoteli gren slem velikoj četvorki. U tom periodu je Sten Vavrinka osvojio tri gren slema a Čilić jedan, 2014. na Ju-Es openu, u doba najveće dominacije najvećih asova u istoriji.

Jeste Dominik Tim 2020. pobedio na Flašing Medouzu, ali Federer i Nadal nisu igrali, Đoković je bio diskvalifikovan, a Mari je već postao samo senka nekadašnjeg šampiona. Austrijanac je praktično došao do pehara u njihovom odsustvu a ne konkurenciji.

I Paniki odlazi iz Novakovog stručnog štaba sa sjajnim referencama. Od 2019, kada je stupio na dužnost, „potpisao“ je dve fantastične sezone – svetski broj 1 je u 2021. i 2023. osvojio po tri gren slema izgubivši finale četvrtog. To ne bi bilo moguće bez fenomenalne fizičke pripremljenosti koja dobija na značaju zbog njegovih godina.

I tako je Fil-Grič osvanuo na Košutnjaku. Koliko će ostati samo on i Novak znaju, ali je činjenica da je Austrijanac postavio temelje neverovatne fizičke pripremljenosti Srbina. Od 2009 do 2019, uz kraću pauzu 2017-18, Džidži, kako je poznat u teniskom svetu, zaista je od Đokovića napravio mašinu koja se nikada ne umara. Poslednjih pet godina je radio u Austrijskom olimpijskom centru u Lincu.

Jedno je sigurno, Đoković možda i može bez teniskog trenera – još nije izabrao Ivaniševićevog naslednika, mada već oko mesec dana radi sa Nenadom Zimonjićem – ali bez kondicionog ne može. Tri nedelje pre 37. rođendana, a pred neverovatno teškim periodom sezone, verovatno najtežim u karijeri, kvalitetna stručna pomoć u ovom segmentu je maksimalni imperativ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari