Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada: Pukotine na Tanurdžićevoj palati znatno uvećane 1Tanurdžićeva palata - Foto: Arsenije Mandić/Danas

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture kažu za Danas da su njihovi stručnjaci konstatovali kako su oštećenja na Tanurdžićevoj palati usled gradnje podzemne garaže znatno uvećana.

Ističu, da su stanari Tanurdžićeve palate Zavodu uputili dopis 9. oktobra u kojem su naveli da su se pukotine na zidovima hodnika i plafonskom delu poprilično proširile, kao i da je na markerima sa staklom koje je postavila građevinska inspekcija došlo do velikih pomeranja.

U prilogu dopisa upućen je video zapis u kome su zabeležene pukotine na zidovima i plafonu.

– Po primljenom zahtevu saradnica Zavoda, inžinjerka građevine-konzervatorka je izašla na teren. Uvidom u stanje objekta zaključila je da su oštećenja, pukotine na zidovima, spojevima zida i plafona znatno uvećane u odnosu na stanje zatečeno 10. aprila ove godine, kada je takođe po pozivu stambene zajednice bila na terenu – rekli su iz Zavoda.

Zaključak i preporuke Zavoda su da je potrebno obavljati redovna merenja sleganja objekta na osnovu postavljenih geodetskih repera za praćenje stanja.

– Nakon završetka radova na podzemnoj garaži, neophodno je sagledati sva oštećenja nastala za vreme radova i uraditi projekat sanacije zgrade – nastavili su iz Zavoda.

Podsetimo, na samo par metara od ove palate koju je 1933. godine počeo da gradi jedan od najpoznatijih novosadskih trgovaca Nikola Tanurdžić, radi se nova podzemna garaža na tri nivoa, zbog čega se kopala jama duboka čak 17 metara.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada: Pukotine na Tanurdžićevoj palati znatno uvećane 2
Foto: Privatna arhica

Ovaj poduhvat nije ostao bez posledica, pa je nakon Banovine, napukla i Tanurdžićeva palata, ali i zgrada preko puta nje sa druge strane buduće garaže, na Trgu slobode broj 4.

Kako kažu stanari Tanurdžićeve palate, problem je što se zgrada i dalje sleže. Izvođač radova podzemne garaže, firma „Inobačka“, obećala je saniranje štete još tokom prvih žalbi stanara pre nekoliko meseci.

Kako dodaju stanari, pukotine se trenutno više pojavljuju u delu gde je hotel Putnik. Ono što oni sada žele je da dobiju pismene garancije da će im stanovi biti vraćeni u pređašnje stanje, zbog čega žele da angažuju i advokate.

Iz „Inobačke“ ranije su rekli kako će se sva prijavljena oštećenja uporediti nakon završetka radova sa nalazom i fotografijama sudskog veštaka sačinjenog pre početka radova i svaka utvrđena šteta biće sanirana o trošku izvođača radova.

Kako dodaju, koncesionar je obezbedio polise osiguranja od profesionalne odgovornosti izvođača, osiguranja objekta u izgradnji i polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima i stvarima trećih lica.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari