Tradicionalna manifestacija „Antićevi dani“ održana je u Novom Sadu deveti put, a organizatori – Kulturni centar u saradnji sa gradom Novim Sadom okupio je poštovaoce istaknutog umetnika, koji su sećanja na Miku Antića oživeli kroz različite umetničke programe. Ovogodišnji program i svi sadržaji manifestacije bili su inspirisani odnosima Miroslava Antića sa drugim ljudima, odnosno sa drugim umetnicima koji su i decenijama posle njegove smrti čuvali njegova dela od zaborava. Isto tako, Antić kao večna inspiracija kroz lik i kroz delo mlade umetnike podstiče na rad i stvaranje.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Dobitnik nagrade „Miroslav Antić“ je Kolja Mićević, koji je prestižno priznanje dobio za zbirku pesama „Rimaginacije“ u izdanju Zadužbine Petar Kočić Banjaluka – Beograd.

Program je otvoren izložbom portreta Mome Kapora „Momo i prijatelji“, 10. marta. Izložba je bila postavljena u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Na otvaranju je govorila glumica Rada Đuričin. U klubu „Tribina mladih“ otvorena je izložba dečijih radova sa temom „Najkraća pesma“. Radionica i izložba su realizovane u saradnji sa listom „Maštalica“. U Likovnom salonu održano je književno veče na kom je pesnik Nenad Grujičić predstavio svoj sonetni venac „Palidrvce“.

Na dan rođenja Miroslava Antića, 14. marta, delegacija grada Novog Sada i članovi Odbora manifestacije položili su venac i cveće na grob pesnika i na spomenik u Dunavskom parku. Istog dana u Gradskoj kući je upriličena svečanost na kojoj je zvanično proglašen ovogodišnji laureat. Stručni žiri na čelu sa dr Draškom Ređepom jednoglasno je odlučio da nagrada bude uručena Kolji Mićeviću. U Velikoj sali KCNS učenici OŠ „Miroslav Antić“ imali su priredbu povodom dana škole. U Malom likovnom salonu otvorena je izložba slika, grafika, crteža i instalacija „Talj nije nepobediv“ mladog umetnika Uglješe Colića.

Na Tribini mladih poznavaoci i poštovaoci lika i dela Miroslava Antića govorili su o pojmu zavičaja u njegovom stvaralaštvu, a u staroj streljani Eđšeg predstavom je prikazano Antićevo delo „Mit o ptici“. Stihove Antićevih pesama kao i tekstove Draška Ređepa kroz glumu su kazivali Boško Petrov, Sanja Popović i Nikolina Spasić uz muzičku podlogu Dušana i Dragana Krstića.

Poslednje veče ovogodišnje manifestacije bilo je posvećeno laureatima. U ogranku Gradske biblioteke na Novom naselju predsednica Skupštine grada Jelena Crnogorac uručila je plaketu Kolji Mićeviću. Pored novog nosioca priznanja, o Antiću, poeziji i svojim delima govorili su dobitnici nagrada iz prethodnih godina: Marjan Čakarević, Dejan Matić i Đorđe Sibinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari