Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je zajedno sa vladikom sremskim Vasilijem obišao juče završne radove na hramu Svete Petke koja se nalazi na uglu Preradovićeve i Reljkovićeve ulice u Petrovaradinu.

Ovaj verski objekat sagrađen je od drveta kao privremeni hram početkom 2004. godine, a na istom mestu je u toku izgradnja stalne bogomolje od čvrstog materijala. Završni radovi su početi prošlog meseca, a predviđeno je da budu potpuno završeni do 1. aprila sledeće godine.

– Veliku zahvalnost dugujemo državi Azerbejdžan, koja je uz blagoslov Vladike Sremskog Vasilija obezbedila novac, a hram će uskoro biti završen i svečano otvoren. Plan je i da se uredi ceo prostor oko crkve koji predstavalja centralni deo Petrovaradina i to će biti jedno od najvažnijih mesta okupljanja stanovnika ovog dela grada. Na nama je samo da završimo radove i omogućimo da sve prođe kao što je i predviđeno – izjavio je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i zahvalio se Crkvenom odboru i ostalima koji su učestvovali u izgradnji ovog hrama.

Vladika se zahvalio svima koji su doprineli da se ovaj hram na sremskoj strani grada revitalizuje i rekao da je zadovoljan dinamikom radova koji će najverovatnije biti izvedeni i pre ugovorenog roka. Do sada je postavljeno 2.100 kvadratnih metara skele na fasadi, oko kupola i zvonika objekta, urađeno je malterisanje zvonika sa unutrašnje strane i malterisanje dela broda crkve. Na glavnoj kupoli su postavljeni remenati i urađeno je daščanje, a u toku je postavljanje bakarnog lima, dok je na zvonicima počelo postavljanje remenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari