Zbog neadekvatnog držanja pasa reagovali političari u Zrenjaninu 1Foto: novi dss

Grad Zrenjanin svake godine dobije više stotina prijava zbog napada pasa, građani naknadu traže od grada pa se uglavnom nagode oko iznosa, a što je takođe zabrinjavajuće, na području Zrenjanina ima zznačajan broj nelegalnih odgajivačnica, tvrde u gradskom odboru Novog DSS i pitaju da li se poštuje Zakon o dobrobiti životinja.

Oni su apelovali na vlast da se moraju pooštriti kontrole vlasnika i njihovih pasa i raditi na edukaciji i sankcijama za neodgovorne.

Prema rečima Zorana Sandića, predsednik GO Novi DSS, u jednoj od sednica gradske skupštine je izneto da je u 2020. godini od početka do sredine novembra bilo 436 uginulih i 387 eutanaziranih pasa.

„Ti podaci dovoljno govore o tome da u toj oblasti ima i previše propusta i da se krši Zakon o dobrobiti životinja, da psi nisu čak ni očišćeni od ekto i endoparazita“, smatra Sandić.

On podseća da pas koji je uhvaćen na ulici provede u karantinu prihvatilišta 15 dana, potom se steriliše i daje na udomljavanje a ukoliko se ne udomi pas ulazi u CNR program – odnosno uhvati, steriliše i pusti.

Ovaj program podrazumeva hvatanje, sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila, tretman protiv endoparazita i ektoparazita, obeležavanje i vraćanje zdravih, neagresivnih pasa na ulicu zbog nedostatka prostora.

„Pitamo, da li je sve zaista tako. U prihvatilištu mora biti obezbedjen adekvatan objekat za lečenje i posmatranje životinja koji je predvidjen glavnim arhitektonsko – gradjevinskim projektom čija se izgradnja uporno odlaže. Pored toga, pitanje j zbog čega i kome ide u prilog da se novac decenijama uplaćuje veterinarskoj stanici a da prihvatilište i dalje nema sopstvenu ambulantu“, pita Sandić.

On je upitao i kako je moguće da od toliko veterinarskih stanica samo jedna ispunjava uslove tendera iz godine u godinu.

„Pitamo i gde je utrošen novac sa tendera kada su psi u prihvatilištu puni buva i krpelja, zapušteni umiru od raznoraznih bolesti a za lečenje se izdvaja oko 5 miliona dinara? Konkretno za ovu godinu izdvojeno je 4.900.000,00 dinara“, kaž Zoran Sandić.

Kako kaže, radi daljeg sprečavanja nastajanja štete od ujeda pasa lutalica, po našem mišljenju potrebna je izmena propisa, veća kontrola veterinarskih službi, kao i edukacija gradjana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari