Povodom dana Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, u Upravnoj zgradi površinskog kopa „ Drmno“ u utorak je otvorena Zdravstvena ambulanta koja pored opšte medicine poseduje i specijalističko- dijagnostičke preglede, labaratorijske preglede i stomatološko lečenje. U narednom periodu ista ambulanta biće osposobljena i u TE- KO B.

Tom prilikom ugovor o saradnji potpisali su Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva TE- KO Kostolac i Miodrag Bogosavljević, direktor zdravstvenog centra Požarevac, a u novootvorenoj ambulanti radiće lekari i medicinsko osoblje Doma zdravlja Kostolac. Svečanosti na kopu „ Drmno“ prisustvovali su Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca, predstavnici Gradske opštine Kostolaci kao i brojni gosti iz oblasti privrede i zdravstva.

-Privredno društvo TE- KO Kostolac čini sve kako bi se radnicima koji su najvećim delom zaslužni za postignute rezultate preduzeća poboljšali uslovi za rad. To je projekat kojim želimo da postignemo dve stvari. U prvom redu je ono što se tiče samih radnika, a to je da svakom od njih ovde konkretno na kopu „ Drmno“ približimo zdravstvenu zaštitu praktično na njegovo radno mesto. Pokušaćemo da dobrom organizacijom omogućimo da ta zdravstvena zaštita bude neprekidna, dvadeset četvoročasovna, to je prvi cilj. Znači da se i u prekurativnom, a kasnije i u preventivnom smislu zdravstvena zaštita dovede do samih radnika. Drugi deo koji je manje važan je taj korporativni interes, to je interes kompanije da pitanje zdravstvene zaštite radnika reši na najbolje mogući način, a to je ukupno gledano razvijanje naše integralne funkcije zaštite na radu. Jedan od glavnih segmenata te zaštite je zapravo zdravstvena zaštita. U dogovoru sa direktorom Zdravstvenog centra Požarevac mi imamo nameru da u narednom periodu intenzivno razvijamo preventivnu zaštitu, i da se naročito bavimo tim takozvanim profesionalnim oboljenjima i njihovom smanjivanju, odnosno sprečavanju uzroka za nastanke nekih oboljenja radnika. Ja želim ovom prilikom da se zahvalim zdravstvenim radnicima iz termoelektrane „ Nikola Tesla“ koji su nas podržali u ovom projektu, pre svega direktorki Doma zdravlja i direktoru tamošnjeg Privrednog društva. Ovoga ne bi bilo da nije bilo punog uverenja direktora požarevačkog Zdravstvenog centra da je ovo jedna dobra inicijativa i dobar posao. Ima i određenih teškoća da jedan ovakav projekat proradi punom snagom, pod znacima navoda, i mislim da na tome treba da insistiramo i Privredno društvo u budućnosti, a i Zdravstveni centar. Mislim da ćemo tu raditi na istom zadatku. Ovim ugovorom regulisali smo naše međusobne odnose koji će dovesti do toga da ova zdravstvena stanica proradi na najbolji način, naglasio je direktor Jovanović.

Miodrag Bogosavljević, direktor Zdravstvenog centra Požarevac izjavio je tom prilikom da ova zdravstvena ustanova čini sve kako bi građanima ukazala najpre na preventive raznih bolesti, ali i „ približio“ zdravstvo, jer ulagati u zdravstvo jednako je što i ulagati u civilizaciju.

-Ulaganje u zdravlje ljudi je najkonkurentnije ulaganje danas. Da je to tačno potvrđuje stanje u toj oblasti u Evropi i svetu, svedoci smo da ogromne korporacije ulažu ogromna finansijska sredstva u izgradnji sopstvenih zdravstvenih kapaciteta baš iz navedenih razloga. Ja bih se zahvalio Privrednom društvu i izrazio lično zadovoljstvo što smo imali prilike da na ovako aktivan način učetvujemo u velikoj proslavi, velikoj godišnjici- 140 godina eksploatacije uglja u basenu Kostolac, zaželeo bih da nastave sa proizvodnim uspesima koje oni i dosad imaju, i da nastave tu tendenciju unapređivanja tih uspeha. Naravno, uz pomoć i u zajednici sa ovim kapacitetom koji mi danas otvaramo, sa zdravstvenim sistemom koji će vremenom sve više da se integriše u samo Privredno društvo, istakao je direktor Zdravstvenog centra Požarevac.

U saradnji sa Crvenim krstom Požarevac istog dana organizovana je i akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj je prikupljeno 48 jedinica. Trojici radnika koji su prvi put dali krv direktori Jovanović i Bogosavljević uručili su priznanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari