Zdravstvo je u ušlo u treću nedelju štrajka, a „dobra volja“ za nastavak pregovora, koju iskazuju i sindikati i Ministarstvo zdravlja, ostaje „mrtvo slovo na papiru“, jer jedini kontakt koji dve suprotstavljene strane ostvaruju jeste prepiska putem medija.


Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić kaže za Danas da je u našem listu pročitao da ministar zdravlja Zoran Stanković želi nastavak razgovora sa sindikatima, ali da se on nikome od sindikalaca nije konkretno obratio.

– U Srbiji štrajkuje više od 100 ustanova članova našeg i Granskog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti „Nezavisnost“. Da štrajkuje i 100 lekara, to bi bio signal Ministarstvu da reaguje, međutim, ono je „autistično“. Uredba o korektivnom koeficijentu je stvar Vlade, koja ju je donela i može i da je izmeni i zbog toga smo poslali otvoreno pismo ministru, ali i premijeru Mirku Cvetkoviću i predsednici Skupštine Slavici Đukić Dejanović. Do sada nam niko nije odgovorio – kaže Cvetić, dodajući da će se štrajk nastaviti do daljeg, odnosno sve dok Vlada ne ukine ili odloži primenu Uredbe o korektivnom koeficijentu, po kojoj se, kako sindikati tvrde, osnovna plata zaposlenih u zdravstvu smanjuje za 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari