– Vlada u Hondurasu je opustila pod međunarodnim pritiskom i pristala da se predsednik Manuel Zelaja vrati na čelo države, nakon što je zbačen s vlasti vojnim udarom i proteran iz zemlje pre četiri meseca. „Ovo je trijumf za demokratiju u Hondurasu“, rekao je Zelaja, izražavajući zadovoljstvo i optimizam zbog povratka na vlast.

Nakon višemesečne političke krize i neuspešnih pregovora, do preokreta je došlo posle još jednog pokušaja američkih zvaničnika, koji su ove sedmice doputovali u Honduras da okončaju krizu.

Zelaja je svrgnut sa vlasti i oteran iz zemlje 28. juna, ali se vratio prošlog meseca i od tada se krio u brazilskoj ambasadi. Nakon što je Zelaja proteran u izgnanstvo, vlast je preuzeo Roberto Mikeleti, bivši predsednik Kongresa. On je uporno odbijao da Zelaji dozvoli povratak u zemlju i na vlast, ali se konačno povukao. „Opunomoćio sam svoj pregovarački tim da potpiše sporazum koji će označiti početak kraja političke krize u zemlji“, rekao je Mikeleti novinarima. Zelaja će moći da se vrati na funkciju nakon glasanja u Kongresu koje će potvrditi Vrhovni sud. Dogovor predviđa da obe strane priznaju rezultate predsedničkih izbora zakazanih za 29. novembar i da kontrolu sa vojske prebace na najviši izborni sud.

Mikeleti je izjavio da sporazum predviđa i stvaranje komisije koja će istražiti događaje poslednjih nekoliko meseci, prenela je agencija Rojters. On će tražiti od stranih vlada, koje su osudile vojni puč i nisu priznale novu vladu, da ukinu kaznene mere, kao što je otkazivanje pomoći i ukinute vize. SAD, Evropska unija i lideri zemalja Latinske Amerike insistirali su da se Zelaji dozvoli da odsluži mandat do kraja, odnosno do januara. Ukoliko se ne bi uspostavila demokratija u Hondurasu, vođe ovih zemalja pretile su da neće priznati pobednika na novembarskim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari