U okviru kampanje „Zeleni karavan Srbije“, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, Oliver Dulić, sa saradnicima, razgovarao je u Požarevcu sa predstavnicima Braničevskog, Podunavskog, Borskog i Zaječarskog okruga. Učestvovali su predstavnici gradova i opština sa teritorija ovih okruga a glavne teme su bile ekologija i urbanizam.

Ministar Dulić je konstatovao da je sprovođenje zakona u ovim oblastima postalo veći problem nego njihovo pisanje i donošenje navodeći da postoji njihovo različito tumačenje u pojedinim sredinama. Zbog toga predstoji opsežna reforma celokupnog sistema, njegova revitalizacija i prilagođavanje pojedinim sredinama. On je ukazao da je nedopustivo bacanje smeća pored svih puteva kojima se kretao dolazeći u Požarevac apelujući na podizanje svesti građana o značaju ekologije. „Zbog toga je neophodno podsticati takozvanu „veštačku industriju“, u koju spada reciklaža otpada, zbog čega se ova kampanja i vodi, naveo je ministar.

On je izrazio nadu da će već do maja meseca na republičkom nivou biti doneta Strategija upravljanja otpadom, koja podrazumeva i izradu deponija, za šta Srbija i sve opštine imaju zakonsku obavezu da je sprovedu. Obraćajući se predstavnicima lokalnih samouprava, Dulić je rekao :“ Kada prenesemo puno stvari na lokalni nivo i kada se vi, kao načelnici okruga i gradonačelnici, sa tim suočite i shvatite kako niste u stanju da do kraja obavite obaveze koje imate, onda ulazimo u problem. Zbog toga ćemo danas pokušati da, razgovarajući sa pomoćnikom ministra za inspekcijski nadzor i drugim nadležnima, tu situaciju premostimo“.

Govoreći o problemima u oblasti građevine i urbanizma, Oliver Dulić je naveo :“ Veoma je komplikovan i težak put reformi koje smo započeli i koje ćemo morati da završimo. Završićemo ga tako, ja sam siguran, da će u čitavoj Srbiji svaka opština imati neophodna planska i prostorna akta koja će biti dovoljna i za realizaciju vizije daljeg razvoja i za brzo izdavanje gradjevinskih dozvola. Ja znam da svako od vas kuburi sa parama i pita se „od kojih para ja da finansiram izradu tih urbanističkih i pravnih akata“?Mi smo, kao Ministarstvo, za ovu godinu izdvojili značajna sredstva i spremni smo da učestvujemo u sufinansiranju tih akata. Većina opština pokazuje dobru volju da u to uđe pa su već krenule u proces donošenja neophodnih akata. Pare nisu problem – obezbedićemo ih zajedno sa vama, već je problem što ne postoji dovoljan nivo svesti gde se šta i pod kojim uslovima može graditi.

Prostorni plan republike Srbije je na javnoj raspravi i uskoro će biti donet a vi ćete, svakako, imati priliku da date svoje komentare i sugestije ali insistiramo da i vi, kao lideri opština, date svoju viziju o tome kako će se vaše sredine razvijati. Alternativa tome je da se radi ono što je činjeno decenijama odnosno da se plan ne napravi pa da se onda gradi i radi isključivo prema interesima investitora bez obzira što je planirano da negde prođe put ili se podigne škola…Investitor je doneo novac i on će graditi hoće. I onda bi dobili ono što je Srbija danas a to je jedan šareniš različitih stilova, različitih urbanističkih rešenja – jedan potpuni haos u kome možete videti fabriku pored škole, komercijalnu zgradu ili diskoteku – da prosto vidite kako niko nikada nije hteo da se ozbiljno upusti u težak posao kao što je ovo planiranje.

Mi insistiramo na tome da svaka opština, do decembra meseca sledeće godine, donese sva neophodna dokumenta. Dobili ste rok od dve godine i ja vas molim da ga poštujete. Siguran sam da će to biti jedna ozbiljna državna akcija kojom će svaka opština biti ohrabrena da se ovaj posao uspešno završi, kazao je između ostalog ministar.

U svečanom salonima Gradskog zdanja u Požarevcu, Oliver Dulić je predstavnicima opština simbolično uručio ekološke kutije za odlaganje otpada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari