Žene u crnom: Režimska hajka ne prestaje, država brani fašističku ideologiju 1Foto: Twitter/YIHRSerbia

Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je danas da se napad na prostorije Inicijative mladih za ljudska prava desio u konktekstu krajnje izražene polarizacije povodom inicijative da se ukloni mural sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića.

U noći između 10. i 11. novembra dvojica nepoznatih muškaraca crnim sprejem na prostorijama Incijatve mladih napisali “Ratko Mladić heroj”.

Žene u crnom podsećaju da je policija zabranila uličnu akciju prekrečavanja murala, koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava, uhapsila aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović koje su isti gađale jajima, a potom nije dozvolila da aktivisti i aktivistkinje priđe muralu na Međunarodni dan borbe protiv fašizma.

Samo nekoliko dana pre, napadnute su prostorije Žena u crnom, na čijim ulaznim vratima prostorija je napisano “kurve u crnom” i “Ratko Mladić”.

“Država je svim ovim svojim postupcima poslala jasnu poruku da je upravo ona ta koja štiti mural Ratka Mladića, da sve fašističke falange koje stoje u odbranu murala nisu otrgnute iz savršeno organizovanog lanca komandovanja, već ih organizuje vladajući režim u Srbiji”, ukazuju iz Žena u crnom.

Kako dodaju, država je ovim uputila i jasnu poruku da je sa potpunog poricanja zločina i slavljenja ratnih zločinaca prešla na aktivnu odbranu simbola i znamenja fašističke ideologije i prakse oličenih u liku ratnog zločinca Ratka Mladića iz institucija u javne prostore.

“Država ne prestaje da kreira klimu u društvu u kome se napadi na sve one koji se zalažu za raskid sa zločinima iz prošlosti, ne samo dozvoljavaju, nego se i kontinuirano i sistematski podstiču”, ukazuju iz Žena u crnom i zahtevaju od nadležnih institucija da pronađu i kazne napadače na prostorije Inicijative mladih za ljudska prava i da dozvole prekrečavanje murala Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari