Zet gradonačelnice Niša koji je kupio “socijalni stan” tužio narodnog poslanika jer je rekao da tu nekretninu izdaje 1Foto: V. Torović/Danas

Zet gradonačelnice Niša Vedran Ivanović, koji je „prošao“ na nedavnom konkursu Gradske strambene agencije za kupovinu takozvanog socijalnog stana, podneo je tužbu za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda protiv narodnog poslanika i potpredsednika Narodne Stranke Đorđa Stankovića koji je, između ostalog, rekao da on taj stan sada izdaje u zakup.

Ivanović negira izjavu Stankovića na konferenciji za novinare, održanoj sredinom oktobra ove godine, da se njegov stan u Ulici Majkovskog, u kojoj su „pobednici“ na ovom konkursu mogli da kupe stanove po beneficiranoj ceni, izdaje za 400 evra, te traži naknadu štete od 50.000 dinara zbog duševnog bola koji je ona izazvala.

Stanković, pak, ocenjuje da je Ivanović „podneo tužbu na inicijativu gradonačelnice Dragane Sotirovski“.

Ivanović je u tužbi naveo da je prijavljen na adresi tog stana, te da u njemu živi sa suprugom, inače ćerkom gradonačelnice, i dvoje maloletne dece, a da mu stan svakako nije „dodelila“ Sotirovski, što je Stanković, takođe rekao na konferenciji za novinare, jer ona ne dodeljuje stanove.

Zet gradonačelnice Niša koji je kupio “socijalni stan” tužio narodnog poslanika jer je rekao da tu nekretninu izdaje 2
Dragana Sotirovski: Foto FoNet Kostadin Kamenov

Cilj ovakvih, zlonamernih, neistinitih i neproverenih činjenica je da ga degradiraju i omalovaže njegovu čast i ugled, naveo je on.

„Kod tužioca je zbog iznošenja ovako grubih neistina i njihovim prenosom došlo do duševnih patnji, s obzirom na to da je tužilac nakon toga u krugu svojih prijatelja i poznanika, a i u  javnosti kao zet gradonačelnice koja je politički protivnik tuženog, bio izvrgnut podsmehu i ogovaranjima”, navodi se, između ostalog, u Ivanovićevoj tužbi.

Stanković kaže za Danas da su mu informaciju da Ivanović i njegova porodica ne žive u svom novom stanu dale komšije, koje ih ne viđaju, ali vide „neke druge ljude koji se pojavljuju“.

On kaže da nije rekao da Ivanović taj stan izdaje za 400 evra već da se stanovi u toj zgradi i kraju izdaju po toj ceni.

„Ovakva tužba nije smela da se desi. Ne vidim svrhu zbog koje je podneta, na konferenciji za novinare nisam ni na koji način atakovao na gospodina Ivanovića, tema je bila druga, stan je usput pomenut. Nema nikakve potrebe da se on meša u politiku jer je van političke ‘igre’. Uveren sam da je on ne bi ni podneo da ga neko nije motivisao, a pretpostavljam da je to gradonačelnica“, kaže on.

Zet gradonačelnice Niša koji je kupio “socijalni stan” tužio narodnog poslanika jer je rekao da tu nekretninu izdaje 3
Đorđe Stanković: Foto Narodna stranka

Gradska stambena agencija je u septembru prošle godine objavila predlog rang liste za prodaju gradskih stanova u Ulici Majkovskog po cenama nižim od tržišnih, na kojoj se između ostalih nalazi Ivanović, koji je i pomoćnik direktora Apotekarske ustanove Niš, kao i više drugih javnih funkcionera, dok su neki siromašni i bolesni učesnici konkursa ostajali ispod crte.

Stanovi su se prodavali po ceni od 830,50 evra po kvadratu, sa PDV-om, što je značajno niže od tržišnih.

GSA i gradonačelnica su tada tvrdili da ti stanovi nisu socijalni već su “podrška stanovanju”, te da za njih mogu aplicirati svi koji ispunjavaju konkursne uslove.

U prošlogodišnjem Programu poslovanja GSA, međutim, navedeno je da izgradnja stanova u Ulici Majkovskog predstavlja nastavak sprovođenja Programa socijalnog stanovanja Grada Niša.

I sam konkurs je imao socijalnu dimenziju jer je predviđao da za stanove mogu da konkurišu samo oni koji „nemaju stan ili kuću u svojini“, odnosno „nemaju stan odgovarajućeg standarda“, a da broj bodova između ostalog zavisi od uslova u kojima sada žive, broja članova domaćinstva ili njihovog zdravstvenog stanja.

Opomena Agencije za sprečavaje korupcije za gradonačelnicu

Agencija za sprečavanje korupcije je u decembru prošle godine donela rešenje u kojem Sotirovskoj izriče opomenu jer kao gradonačelnica Niša nije u zakonskom roku obavestila Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa koju je morala da ima kada se njen zet, a suprug njene ćerke, Vedran Ivanović, kao kandidat na konkursu za kupovinu stanova, koje je izgradilo javno preduzeće Gradska stambena agencija, našao na 24. mestu predloga rang liste Komisije za sprovođenje konkursa.

Sotirovski je postupila suprotno članu 42 Zakona o sprečavanju korupcije, ali je reč o lakšoj povredi zakona, s obzirom da je po isteku zakonskog roka ipak sama obavestila Agenciju o sumnji o postojanju sukoba interesa u ovom slučaju, navodi se u rešenju direktora Agencije Dragana Sikimića.

U rešenju se navodi da je gradonačelnica Niša u svom izjašnjenju navela da do objavljivanja predloga rang- lista “nije znala” da je njen zet uopšte konkurisao za ovaj stan, te da “nije mogla da zna” da li njen zet i ćerka ispunjavaju uslove za učešće na konkursu i bodovanje, jer je o tome odlučivala “njoj nepoznata Komisija za sprovođenje konkursa”, koju je izabrao Nadzorni odbor GSA, koja je raspisala konkurs.

Agencija je poklonila poverenje ovim njenim izjavama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.