Žigmanov: Deca na ulici najčešće izložena prosjačenju i prostituciji 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je danas da su institucije često neosetljive na potrebe dece koja se nalaze u uličnoj situaciji.

Žigmanov je tokom društvenog dijaloga „Beskućništvo – deca u uličnoj situaciji“ u Beogradu izjavio da su deca najčešće izložena prosjačenju i prostituciji.

Problemi povezani sa dečjim radom i uličnom situacijom su i dečji brakovi i maloletničke trudnoće, rekao je Žigmanov.

Navedeno je da je 82.000 dece u Srbiji u uličnoj situaciji i da se vrlo verovatno njihov rad zloupotrebljava.

Žigmanov je izjavio da najveći broj dece u uličnoj situaciji čine pripadnici romske zajednice, najmarginalizovanije društvene grupe.

Niz mera Vlade Srbije i lokalnih samouprava je usmeren na rad na tome da se rizici od eksploatacije dečjeg rada smanje, rekao je Žigmanov.

Aleksandar Radosavljević iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava je naveo da ne postoje zvanični podaci o broju dece na ulici, ali da je poznato da je više od 1.000 dece na ulici u Beogradu i Novom Sadu.

„Dečji rad je neprijatelj dece i napretka društva“, poručio je Radosavljević.

Mitar Đurašković iz Udruženja „Sloboda nema cenu“ rekao je da je za proteklih devet godina Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima prepoznao 42 žrtve prinuđene na prosjačenje i da najveći deo čine maloletnici.

Marko Tošić iz Centra za integraciju mladih predstavio je istraživanje sprovedeno u neformalnim naseljima na 30 lokacija, u osam opština.

Tošić je izjavio da su 2018. godine bila registrovana 772 domaćinstava u neformalnim naseljima, dok ih je lane detektovano 1.127.

Tipična porodica ima dva roditelja i od dvoje do četvoro dece, rekao je Tošić.

On je naveo da je čak 65 odsto parova u vanbračnoj zajednici.

Što se tiče njihovih zarada, Tošić je izjavio da je bez sredstava 3,7 odsto, isto toliko procenata ima prihode manje od 6.000 dinara, dok je najviše onih sa primanjima između 12.000 i 24.000 dinara, uključujući i socijalnu pomoć.

„Znam da sistem puno plaća za socijalna davanja. Iako je to mnogo za državu, nedovoljno je za porodice“, rekao je Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari