Živković (Pravo na vodu): Restrikcije vode tokom leta pokazatelj nemara donosilaca odluka 1Foto: Pixabay/ Michael Gaida

Restrikcije vode u letnjem periodu su postale redovna pojava i pokazatelj su nemara donosilaca odluka i njihovog neblagovremenog reagovanja, izjavila je FoNetu aktivistkinja inicijative Pravo na vodu, Žaklina Živković i ocenila da je neodgovorno prebacivati odgovornost na građane.

Ona je u serijalu razgovora Vidokrug podsetila da su restrikcije vode krizna mera, ali je napomenula da se ne može govoriti o krizama koje se dešavaju svake godine.

„Sigurna sam da postoje neodgovorni pojedinci koji neracionalno koriste vodu, ali je očigledno da postoji problem sa sistemom“, predočila je Živković.

Ona je konstatovala da Srbija ima mnogo problema sa vodom i upozorila na veliki rizik od poplava, posebno zbog klimatskih promena.

„Meteorolozi već nekoliko godina upozoravaju da ćemo imati velike periode suša i male periode velikih kiša, što znači da imamo rizike od poplava, a to sve utiče na vodosnabdevanje“, objasnila je Živković.

Prema njenom stavu, „donosioci odluka morali su na vreme da donesu javne politike i razviju projekte koji će obezbediti vodosnabdevanje u Srbiji“.

Živković je negirala navode donosilaca odluka da je voda suviše jeftina i da se zato rasipa i poručila da „voda treba da bude javno dobro dostupno svim građanima na neprofitnoj osnovi“.

Prema njenom tumačenju, nije rešenje podići cenu vode, već bi kao društvo trebalo da se dogovorimo da je to naše dobro i onda uložimo u njeno očuvanje.

Napominjući da je ekosistem generalno ugrožen sušama, Živković je predočila da on nestaje, „ako ne navodnjavate“.

Zbog klimatskih promena, ona je predvidela da će to postati sve redovnija pojava i ponovila da „zaista moramo da obezbedimo način da navodnjavamo i zaštićena područja i područja koja su nam važna“.

Radi očuvanja ekosistema neophodno je pošumljavanje, zato što šume čuvaju vodu u zemljištu koje onda može da izdrži velike suše, objasnila je Živković.

S druge strane, neophodno je brinuti i o ljudima i obezbediti im ćistu pijaću vodu, što „mora da bude strateško i vrednosno opredeljenje svih nas“.

Vode nisu ugrožene samo mini hidrocentralama i cevima, već i neprečišćenim otpadnim i industrijskim vodama, precizirala je Živković, a „imamo i višedecenijske probleme sa vodosnabdevanjem i zagađenjem iz arsena u Vojvodini koje se ne rešava“.

Izvori čiste pijaće vode se privatizuju i koriste u privatne svrhe, pa „voda sve više postaje roba, a ne prirodno dobro“, rekla je ona i najavila da građani neće odustati od borbe za zaštitu vodnih resursa.

Razvijene države se trude da čuvaju vodu i racionalno je koriste, ne trošeći pijaću vodu gde nije neophodno, već tehničku, dok poljoprivrednicima pomažu da skupljaju kišnicu i recikliraju vodu, podsetila je Živković i zaključila da mi „ne radimo ništa po tom pitanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari