Na severnim padinama planine Crni vrh čuje se brektanje motora moćnih mašina koje buše utrobu zemlje u potrazi za zlatom, metalom koji od davnina u Homolju ima posebnu vrednost. Na sedam bušaćih garnitura i drugim poslovima radi stotinu ljudi.

Na ,“Bigar Hilu” radnici sa šlemovima na glavi i zaštitnim naočarima rade danonoćno na bušilici. Od jakog sunca, kiše i snega štite se razapetom ciradom. Uslovi teški ali zarada dobra Igor Martinecić iz Žagubice kaže da je najteže zimi.

– Snegovi i hladnoće su ovde velike, Zamrzava se voda i zato je zimi najteže raditi. Vrućinu podnosimo bolje od zime. Na bušaćoj garnituri radi se 12 sati, mokar si od vode i prljav ali se dobro i zaradi. U Žagubici nema nikakvog posla, pa mi je ovo dobrodošlo, vajka se Igor.

U firmi „Avala resources ltd”, bivši „Dandi plemeniti metali”, koja već šest godina istražuje ove predele, koji najvećim delom pripadaju opštini Žagubica, kažu da oni nastoje da plate radnika i sve ostalo bude po međunarodnim propisima i da do sada na gradilištu ni jedan radnik nije povređen. Glavna kancelarija im je u Boru ali su od kraja prošlog meseca otvorili i kancelariju u Žagubici sa ciljem da se više povežu sa ljudima iz ove homoljske varošice.

– Kroz ovu kancelariju nastojimo da ljudima objasnimo čime se mi bavimo, jer su metali sastavni deo života, a oni o rudarstvu nemaju nikakvo iskustvo. Posebno želimo mlade da edukujemo za geologiju, ističe menadžer istraživanja Justin van der Toorn i dodaje da u Srbiju kada su došli cilj im je bio da otkriju bakar i zlato jer je Timočka oblast poznata po sadržaju bakru i pratećem elementu zlatu.

-Sada smo fokusirani na zapadni obod Timočke oblasti gde primarno istražujemo zlato. Ta oblast koja je dugačka 2o a široka 8 kilometara do sada nije istraživana. Tip pojavljivanja zlata ovde je sličan onome koje je nekada registrovano u Nevadi. To je sa geološkog aspekta, ali ne znači da će biti ista količina zlata kao u Nevadi. Ovde smo u fazi istraživanja i za sada rezultatima smo jako srećni i zadovoljni i vidimo budućnost ovog projekta i o tome smo obavestili naše finansijere. Ne možemo da govorimo o konkretnim ciframa dok ih po zakonima Kanade i Srbije ne budemo zvanično verifikovali i zbog toga nismo u mogućnosti da objavimo bilo kakve podatke. Istraživanje je skup posao i mi ćemo ove godine potrošiti 2o miliona kanadskih dolara. Sredinom iduće godine zvanično ćemo objaviti rezerve zlata koje postoje ovde. Naš cilj je otvaranje rudnika i kako se bližimo tome investicije će biti sve veće i veće. Rezerve zlata koje smo mi istraživali sežu od površine zemlje do dubie uglavnom od 2oo do 3oo metara, mada smo imali i jednu bušotinu od 5oo metara. Zlato ovde nije žičnog tipa več je u okviru određenog sedimentnog paketa zemljišnog sloja. Krajem avgusta stiže nova bušaća garnitura koja će brže raditi i brže ćemo dobijati jezgra sa dubine. Za nas je bitno da imamo dobru saradnju sa opštinom Žagubica i ova istraživanja nisu pozitivna samo za nas nego i za ljude koji žive na ovim prostorima. Hoćemo da im pomognemo u obrazovanju, zdravstvu, školstvu i drugim oblastima života, naglašava menadđer Justin.

Predsednikopštine Žagubica Dragi Damnjanovć kaže da je firma ,,Avala resources”, koja je po odluci Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike dobila isključivo pravo istraživanja na Crnom vrhu bakra i plemenitih metala otkrila pre nekoliko meseci bogatu rudu zlata indentična rudi kakva je nađena u Nevadi u SAD.

– Reč je o ozbiljnoj kompaniji koja sada radi danonoćno i rezultati koji se dobiju do kraja godine biće relevantni za otvaranje rudnika. Hoće li to učiniti oni ili to prodati nekoj drugoj kompaniji ostaje da se vidi, Posle pronalaska zlata nihove akcije porasle su pet puta a za nas je bitno da ako dođe to otvaranja rudnika da se uposli veliki broj ljudi jer smo mi nerazvijena opštuia. Zadovoljni smo i dosdašnjom saradnjom sa Avalom jer su izgradili veliki broj atarskih seoskih puteva, donirali su nam centralno grejanje za OŠ u Laznici, dali su na Ladu Nivu za lekara koji obilazi staračka domaćinstva u opštini i snose kompletne troškove njegove plate, kupuju nam i neke lekove a za dve medicinske sestre koje rade na dijalizi oni snose već šest meseci troškove njihovih plata, naglašava predsednik Damnjanović.

Avala ima dobru saradnju sa nadležnim ministarstvom u Srbiji ali i sa Geološkim fakultetom u Beogradu. Grupa studenata upravo je obavila praksu.

– Ja sam na praksi više naučila nego na fakultetu. Radeći ovde uspela sam i fakultet da završim i sada sam i zaposlena, prtiča Dragana Davidović projekt geolog.

Reka Jagnjilo, koja izvire na području opštine Žagubica gde se obavljaju geološka istraživanja, uliva se u Pek, pa se pretpostavlja da zlato u Peku donosi ova reka. Sem područja opštine Žagubica istraživanja zlata biće i u atarima koji pripadaju opštinama Kučevo i Bor.

Zavoleo Srbiju i oženio se

Menadžer istraživanja firme ,,Avala” Justin van der Toorn kaže da je Srbija prelepa zemlja i da mu se u njoj najviše dopadaju priroda i ljudi.

– U Srbiji sam se oženio Slađom iz Bora koja upravo završava novinarstvo u Beogradu. Volim i vašu kuhinju, posebno sarmu i roštilj. Divna vam je i šljivovica, hvali je Justin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari