Najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija pokazao je da su žene bolje obrazovane i da žive duže, ali i da je svaka treća potvrdila da je bila žrtva nasilja. Šesti po redu izveštaj „Napredak žena u svetu“ za 2015-16. godinu baziran je na analizi 200 pokazatelja a u istraživanju je učestvovala ženska populacija iz 102 države.

Frančeska Grum, jedna od autorki, kaže da ovogodišnji izveštaj sadrži i elemente o neplaćenom radu žena i nasilju, što su problemi koji pre 20 godina nisu uzimani u obzir. Rezultati istraživanja pokazuju da je više od trećine žena bilo izloženo fizičkom ili seksualnom nasilju. U dva od tri slučaja nasilja koji su počinili bližnji, i u kojima je ishod smrtan, žrtve su bile žene. Dobra vest je da stav o nasilju u braku, ili seksualnom nasilju, počinje da se menja u gotovo svim zemljama, a 119 država ima zakone o nasilju u kući, 125 o seksualnom uznemiravanju, dok je u 52 države zakonom sankcionisano i nasilje u braku.

– Napredak u položaju žena postignut je u većini pokazatelja, ali to nije dovoljno i još smo daleko od jednakosti. Osim toga, velika je razlika i među regionima. Očekivani životni vek žena je 72 godine, a muškaraca 68 godina. Problem je, međutim, što su žene mnogo manje zastupljene na tržištu rada, odnosno zaposleno je oko 50 odsto žena u radnom dobu, naspram 77 odsto muškaraca. Žene su i manje plaćene, dobijaju između 70 do 90 odsto iznosa zarade koju ostvaruju njihove muške kolege – ističe Frančeska Grum i dodaje da na lošu plaćenost žena utiče i izbor predmeta studija.

Brojni faktori utiču na ove razlike, između ostalog i rano stupanje u brak devojaka, što ograničava njihovu karijeru. Ta pojava je najviše izražena na području Južne Azije i podsaharske Afrike gde je više od 40 odsto žena suočeno sa tim problemom. U osnovnu školu idu gotovo sva deca, i muška i ženska, izuzev 58 miliona njih u zonama sukoba koji su lišeni školovanja, ali jaz između polova raste sa nivoom studija. Grum ukazuje i na podatak da žene u zemljama u razvoju u kućnim poslovima i brizi o članovima domaćinstva provedu u proseku tri časa više nego muškarci, dok je u bogatim zemljama razlika dva časa. Beleži se i rast rasprostranjenost porodičnih davanja, jer polovina zemalja nudi porodiljsko odsustvo u trajanju od najmanje 14 sedmica. Međutim, žene u nekim sektorima, poput poljoprivrede i rada u domaćinstvu, često nemaju pravo na to. Podaci o životnom veku u pojedinačnim zemljama nisu predstavljeni u izveštaju, ali prema podacima statističkog zavoda žene sa očekivane 72 godine života žive pet godina duže od muškaraca.

Kad je reč o ženama u Srbiji, pozitivan pokazatelj je da su manje izložene riziku da žive u 20 odsto najsiromašnijih porodica, s obzirom na to da na 100 muškaraca koji žive u siromašnim domaćinstvima dolazi 77 žena (slična je situacija u Crnoj Gori i BiH). Od 75 zemalja, za koje postoji ovaj pokazatelj, žene u Srbiji su u najboljem položaju, mada razvijene zemlje uglavnom nemaju ovakve podatke. S druge strane, stopa zaposlenosti žena u Srbiji je ispod svetskog proseka od 50 odsto – iznosi 44,5 odsto i nije se menjala od 1990. I stopa zaposlenosti muškaraca je ispod svetskog proseka od oko 75 odsto i iznosi 60,9 odsto, što je za 6,5 procentnih poena niže nego 1990. godine. Izveštaj pokazuje i da su u Srbiji i dalje prisutni stereotipi o muškim i ženskim zanimanjima, budući da je u ukupnom broju studenata gotovo svaki četvrti (23,3 odsto) muškarac koji studira na smerovima inženjerskog, industrijskog i građevinskog usmerenja, dok žene u tim usmerenjima čine samo 8,5 odsto, a prisutnije su u društvenim naukama i u oblasti umetnosti.


Neplaćeni rad

123Žene u Srbiji provedu četiri sata i 50 minuta dnevno na neplaćenom radu (briga o članovima domaćinstva i kućni poslovi), a muškarci dva časa i 16 minuta, dok u plaćenom radu provedu u proseku dva časa i devet minuta, a muškarci tri sata i 47 minuta. Ukupno gledano, žene više provedu radeći, odnosno šest sati i 40 minuta, a muškarci pet sati i 42 minuta. Srbija je po razlici u neplaćenom radu na sredini između razvijenih zemalja u kojima je razlika dva sata u proseku i siromašnijih gde je razlika tri časa. I ovde je situacija neujednačena, pa tako žene u Austriji neplaćeno rade pet sati i 27 minuta, a žene dva sata i 15 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari