Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je juče da Vlada traži način da Železara Smederevo ne obustavi proizvodnju, ali i da postoji mogućnost da se druga visoka peć u toj čeličani privremeno stavi u režim „tihog hoda“.


On je rekao da je Železara u teškoj situaciji zbog stanja na svetskom tržištu čelika, ali Vlada i uprava preduzeća pokušavaju da obezbede poslove koji će sačuvati radna mesta 5.500 radnika. Ćirić je procenio da bi i u slučaju gašenja i druge visoke peći u Železari, prekid proizvodnje bio privremen, najduže do septembra. Tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo raspisan je 18. aprila, a krajnji rok za dostavljanje obavezujuće ponude je, posle dva produženja, 10. septembar. To je, ujedno, i Dan de za Železaru, jer će, ukoliko se ne prijavi nijedna od tri kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju, Donjeck stil grup iz Ukrajine, Ural manjingend metalurdžkal kompani iz Rusije i Junajtid plzen iz Luksemburga, biti jasno da na strateškog partnera ne bi trebalo računati. U tom slučaju, teško bi se pronašao i komercijalni partner koji bi bio spreman da dugoročnim ugovorima proizvodnju učini sigurnijom.

Da je železara u teškoj situaciji, jasno je vladi i poslovodstvu, koje se juče sastalo sa ministrom ekonomije, dok su reprezentativni sindikati kompanije usaglašavali svoje stavove pre dva dana. Predstavnici reprezentativnih sindikata metalaca Srbije, zaključeno je, sastaće se u ponedeljak sa menadžmentom Železare i predstavnicima vlade i očekuju da će dobiti garancije da druga visoka peć neće biti ugašena. Čelnici Industrijskog sindikata Srbije, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Samostalnih sindikata metalaca Srbije istakli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare da su spremni za svaki vid sindikalne borbe i to već sledeće sedmice, ukoliko se obustavi proizvodnja u Železari.

– Kada kažemo svi vidovi sindikalne borbe, to naravno uključuje i štrajk. To je legitimni metod koji mi u konkretnom slučaju razmatramo. Međutim, šta ćemo i kako ćemo raditi, isključivo zavisi od ishoda razgovora koje ćemo u ponedeljak voditi sa menadžmentom i predstavnicima vlade – ističe za Danas Dragan Ž. Milovanović, potpredsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Sindikati očekuju da će u ponedeljak dobiti i pismene garancije da će Železare nastaviti da radi i da „nema opuštanja dok se ne donesu konkretne mere“. Predstavnici sindikata navode da žele punu uposlenost i da su spremni da rade, samo ukoliko im se obezbede poslovi. Sindikati Železare izneli su podatke da u toj kompaniji radi oko 5.000 radnika i da su poslovi ugovoreni za jul i avgust, kao i da su plate redovne i kreću se između 35.000 i 40.000 dinara.

Sa druge strane, i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ traže od države da se ozbiljno pozabavi pitanjem Železare Smederevo.

– Menadžment fabrike je potpuno neprofesionalan jer železaru vode američki prevodioci, a za to su plaćeni više stotina hiljada dinara mesečno. Lideri nekih sindikata čija je zarada oko 150.000 dinara mesečno, pozivaju radnike metalskog kompleksa koji rade za prosečnu platu od 25.000 dinara da im daju podršku, a do juče su im delili lekcije. Sindikati Železare poreske obveznike Srbije koštaju više od 100 miliona dinara godišnje, i zato pitamo one sindikalne lidere koji potezima koje sada vuku pokušavaju da spasu sebe, da li su spremni da se odreknu privilegija koje imaju, da bi pomogli državi od koje traže pomoć – ističu u USS „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari