Bankarski samit okupio centralne i poslovne bankare regiona 1Foto: Udruženje banaka Srbije

Bankarski samit Udruženja banaka Srbije (UBS) okupio je čelnike pet centralnih banaka i šest nacionalnih udruženja banaka iz regiona, sa ciljem da u razmeni iskustava znanja i ideja kreiraju nove inicijative, izjavila je danas generalna sekretarka UBS Marina Papadakis.

Ona je na konferenciji za novinare pre početka Bankarskog samita rekla da je planirano da sledeće godine taj samit u kome će učestvovati i predstavnici Evropske centralne banke i međunarodnih institucija i osiguravajuće kuće, traje dva dana.

Guverner Hrvatske centralne banke Boris Vujčić rekao je da je ulazak Hrvatske u evro zonu veoma pozitivan, jer je valutni rizik te zemlje značajno smanjen i da su smanjene kamatne stope.

On je dodao da je zbog uvođenja evra Hrvatska postala turistički atraktivnija za sve koji koriste evro i da sada Hrvatska narodna banka sada može da bude „pozajmljivač poslednje nade“.

Viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (BiH) Marko Vidaković rekao je da je specifičnost u BiH to što se nadzor banaka i regulatorni propisi usvajaju na nivou entiteta.

Podsetio je da postoje agencije za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH koje definišu odluke u vezi sa regulatornim propisima.

Vidaković je istakao da Centralna banka BiH ima koordinarujuću ulogu između te dve agencije međusobno i Agencije za osiguranje depozita BiH.

Direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka Centralne banke Crne Gore Dejan Vujačić rekao je da bankarski sistemi regiona dolaze iz sličnog nasleđa, da su u principu bankocentrični i funkcionišu u sistemu rastućih kamatnih stopa.

On je istakao da bankarske sisteme u regionu karakterišu rastuća profitabilnost, značajna likvidnost i adekvatna kapitalizovanost i isti izazovi, jer je bez obzira na stabilnost opreznost u delovanju supervizora mora da bude na nivou.

Vujačić je istakao da bankarski sistem Crne Gore beleži najbolje istorijske rezultate, jer je profitabilan značajnim povratkom na prosečnu aktivu i kapital, da je visko likvidan i dobro kapitalizovan.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Srbije Marko Janković rekao je da je Srbija usvojila sveobuhvatnu strategiju razvoja tržišta kapitala i da sve institucije koje regulišu finansijski sistem u Srbiji imaju svoju ulogu u sprovođenju te strategije.

On je rekao da se očekuju značajni rezultati u budućnosti što znači da se mora biti agilniji, proaktivniji i fleksibilniji u budućim naporima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari