Politička oligarhija u Srbiji feudalizovala je sve krupne nacionalne resurse i danas su svi izloženi plaćanju reketa na svakom nivou državne uprave, prilikom odlaska lekaru, u opštinu, prema javnim preduzećima, rekao je juče biznismen Milan Beko, pokušavajući da objasni zbog čega mit o tome da srpski privrednici privilegije stiču korupcijom nije tačan. Beko je naglasio da postoji bitna razlika između korupcije koja postoji u zemljama sa slabom političkom oligarhijom kakva je, na primer bila Jeljcinova Rusija, ali da je za Srbiju karakterističniji „reket“, koji je „krupna, ozbiljna i opasna pojava za društvo“.


On je na debati o ulozi krupnog kapitala u demokratizaciji društva u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert i nedeljnika Vreme rekao da osim ovog postoje još dva netačna mita o „krupnim“ preduzetnicima u Srbiji i da je jedan od njih i taj da su oni neefikasni, prezaduženi i da im baš zbog toga evropske integracije nikako ne odgovaraju.

– Voleo bih da mi neko dokaže da je državna uprava u preduzećima uspešna. Pa recite mi je l’ Mišković prodao Maksi za dva i po puta veću cenu nego što je država prodala NIS, sve zajedno sa monopolom i nalazištima. A onda smo morali da platimo i kompenzaciju zbog lažno prikazanih finansijskih izveštaja u kojima je prikazan dobitak, a u stvari bio je ozbiljan gubitak – naglasio je Beko.

Ni mit da srpskim kapitalistima odgovara zatvorena Srbija nije tačan, smatra Beko, jer je vrednost kapitala privatnih preduzeća porasla upravo kada je počela demokratizacija društva. Osim toga, tvrdi on, domaći privrednici su najznačajniji u svakoj zemlji, pa tako i našoj i u tom kontekstu srpski privatnici se uopšte ne boje stranog kapitala već sasvim suprotno. On je rekao da su neke zemlje prevazišle krizu, ali da je ona u Srbiji prerasla u nacionalnu i da je duboka i da je šteta što je dogovor poslodavaca, sindikata i države bio samo „formalan“ jer je država oskudan resurs da bi sama nešto uradila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari