U poslednjih deset godina vođena je katastrofalna ekonomska politika i privatizacija. Vezali smo se za neke šarene laže, za promašenu politiku podsticaja i subvencija, vučenja za rukav stranih investitora, kao da smo nesposobni i da ništa ne znamo. Strani investitori jesu strašno važni, ali moramo da promenimo osnove ekonomske politike i stvorimo prostor za napredak domaće privrede i nova zapošljavanja – rekao je juče na konferenciji posvećenoj pokretanju domaće industrije, „Nacionalna tehnološka platforma Srbije – 160 godina industrije i fabrike za budućnost Srbije“.

On je naglasio da će država da pomogne preduzećima u restrukturiranju, ali da će ona prvo morati da se očiste od dugova, potom kreditima postave na zdrave noge, kako bi se preko novih investitora podstakao njihov rast.

Naučno-stručni skup koji je održan na kragujevačkom Univerzitetu, otvorio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ocenio da budućnost srpske industrije leži u tehnološkom razvoju i izvozu baziranom na odbrambenoj industriji. Istakao je da je državna kompanija Jugoimport SDPR u poslednjih deset godina u oblasti vojne industrije ugovorila izvozne poslove vredne 1,8 milijardi dolara. Podsetivši da su u Kragujevcu davne 1853. uspešno izlivene prve topovske cevi, Nikolić je rekao da je vojna industrija od tada nosilac razvoja države i vodeća grana srpske privrede. Odbrambena industrija je, prema njegovim rečima sa narudžbinama i zaključenim ugovorima koji obezbeđuju izvoz od 250 miliona dolara godišnje, trenutno najveći izvozni potencijal. Da bi bila još uspešnija, nedostaju joj sredstva, savremena oprema, novi upravljački odnos prema resursima i nekadašnji „zaboravljeni odnos prema radu“.

Predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije, prof. dr Branko Kovačević, ocenio je juče da je stanje srpske industrije – katastrofalno. „Imamo tri puta manje radnika u industriji nego uoči raspada zemlje, 1990, starosna struktura je katastrofalna… Zato svi zajedno moramo da probamo da nešto uradimo sa industrijom, bez koje nema zdrave privrede i ekonomije“, kazao je Kovačević, konstatujući da je poslednji trenutak da se trgnemo i počnemo da razvijamo i podižemo industriju.

Zajednički imenitelj uvodnih izlaganja na jučerašnjem skupu jeste stav da je deindustrijalizacija Srbije počela pre 12 godina, kada su govorili da nam ne treba industrija, da ćemo živeti od inostranih banaka i usluga. Pokazalo se da je to poguban koncept, zaključili su učesnici uz nadu da će jučerašnji skup predstavljati novi početak za Srbiju i njenu industriju, bez koje nema zdrave privrede i ekonomije.

Nikolić: Dinkić odgovoran za aferu „vinogradi“

Afera „Vršački vinogradi“ izmišljena je kako bi propao moj put u Kinu a za to je odgovoran bivši ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić – rekao je juče predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Problem je, prema njegovim rečima, ipak nekako regulisan a rešavanje odloženo za kasnije. Podsetimo, Dinkić je prošle nedelje izjavio da su pritisak da se sa kineskom kompanijom „Guan nan“ potpiše ugovor o prodaji „Vršačkih vinograda“ vršili savetnici iz kabineta predsednika pred njegov put u Kinu. Dinkić je medijima prosledio i kopije mejlova, ali je naglasio i da njegovo ministarstvo tada nije podleglo pritiscima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari