''Boemska potkovica'' Piroćanca Dalibora Tošića u finalu 1Dalibor Tošić u pogonu za proizvodnju peglane kobasice Foto: Z. Panić

Projekat „Boemska potkovica“ Dalibora Tošića iz Pirota ušao u finale devetog ciklusa programa „Pokreni se za posao“, koji od 2009. realizuju kompanija Filip Moris i organizacija ENECA sa ciljem da doprinesu smanjenju nezaposlenosti u Srbiji i podstaknu preduzetništvo u našoj zemlji, saopštila je danas Ugovorna Privredna komora Pirot.

Dalibor Tošić želi da unapredi proizvodnju tradicionalne peglane kobasice kroz izgradnju komore za sušenje. Komisija za izbor projekata odlučila je da njegovu preduzetničku ideju uvrsti u 44 najbolja biznis predloga koji će se takmičiti za donaciju u opremi, licenci ili sertifikata, standardizacije i optimizacije neophodne zа pokretanje ili unаprеđеnjе biznisa.

Privredna komora Pirot poziva gradjane da podrže preduzetnički duh, inovativnost, kreativnost člana Komore i glasaju za njegovu preduzetničku ideju putem linka https://pokrenisezaposao.rs/video/glasaj-za-boemsku-potkovicu/

Projekat „Boemska potkovica“ jedini je iz Pirotskog upravnog okruga koji je ušao u finale takmičenja, a jedan od načina izbora dobitnika je online glasanje, čiji će rezultati činiti 10 posto ukupnih bodova.

Glasanje se odvija na sajtu https://pokrenisezaposao.rs/, gde su izložene najbolje preduzetničke ideje iz Srbije, a zainteresovani mogu glasati jednom dnevno do 15. jula u ponoć, kaže se u saopštenju.

Dalibor Tošić, vlasnik kafane “Boem“ iz Pirota koji se porodično proizvodnjom peglane kobasice bavi pola veka i veoma ozbiljno se priprema za proizvodnju ovog delikatesa tokom cele godine a ne samo zimi. Registrovao je Degustacioni centar boemska potkovica, prvi registrovani pogon za proizvodnju peglane kobasice 365 dana u godini. Nedavno je napravio i peglanu kobasicuz od mesa poludivljih konja sa Stare planine.

Peglana kobasica pravi se tokom zime i od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Ovaj specijalitet, jedinstven u svetu koji mnogi zbog njenih afrodizijačkih svojstava zovu „pirotskom vijagrom“, pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima, još jedan je brend Pirota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari